Zapewnienie odpowiedniej temperatury w domach to jedno z ważniejszych zadań ich właścicieli, zwłaszcza gdy na zewnątrz zaczynają panować niskie temperatury. Warto przy tym pamiętać, że w przypadku domów ogrzewanych instalacjami zasilanymi przy pomocy tradycyjnych pieców lub kotłów węglowych, na komfort termiczny domowników oraz wysokość kosztów poniesionych na ogrzanie budynku, w dużej mierze wpływać będzie rodzaj zastosowanego materiału opałowego, a zwłaszcza jego kaloryczność.
Czym jest kaloryczność opału
Kierowanie się wyłącznie czynnikiem ekonomicznym podczas zakupu materiałów opałowych to zdecydowanie nie najlepszy pomysł. Wynika to z faktu, że w zależności od wybranego przez nas rodzaju opału, różna też może być jego wydajność, a co za tym idzie niska cena może być złudna, gdyż bardzo często okazuje się, że zużywamy o wiele więcej opału tańszego niż gdybyśmy kupili droższy, czyli w rzeczywistości ponosimy większe koszty. Dlatego też odwiedzając miejsca gdzie prowadzona jest sprzedaż materiałów opałowych, np. skład opału Olespol Sp. z o.o., oprócz ceny, warto zwracać uwagę przede wszystkimi na niezwykle istotny parametr jakim jest kaloryczność, czyli ilość energii, która może zostać uzyskana z jednostki masy danego paliwa, przy założeniu, że para wodna zawarta w spalinach nie ulega skropleniu, pomimo że spaliny osiągną temperaturę początkową paliwa. Czyli – wartość opałowa (kaloryczność) podaje ilość ciepła wytwarzanego przez paliwo, jednak bez wliczania do niego ciepła powstałego na skutek kondensacji pary wodnej. Dlatego też im większa kaloryczność tym mniejsze zużycie paliwa. Jednostką kaloryczności np. w przypadku ekogroszku lub węgla kamiennego jest megadżul na kilogram masy opału (MJ/kg). Nie da się jednak ukryć, że najlepszą wartość opałową wśród tradycyjnych paliw ma węgiel kamienny – 26-30 MJ/kg. Warto przy tym pamiętać, że w przypadku węgla o niższej kaloryczności mogą pojawić się przede wszystkim trudności z utrzymaniem równomiernego spalania, a dodatkowo trudniej się go rozpala. Produkuje on również większą ilość popiołu oraz wymaga częstszego dodawania materiału opałowego do kotła. Niemniej jednak, aby w pełni wykorzystać właściwości węgla wysokokalorycznego, wymagane jest odpowiednie ustawienia kotła. Dodatkowo nie należy zapominać, że stosując wysokokaloryczny opał
w cieplejsze dni, gdy temperatura na zewnątrz jest dodatnia, nie wykorzystamy w pełni jego potencjału, a co za tym idzie pewna jego część zostanie spalona bezproduktywnie. W związku z tym warto mieć w kotłowni także zapas opału mniej kalorycznego.
Kaloryczność a ciepło spalania
Kaloryczność opału to parametr, który bardzo często mylony jest z ciepłem spalania. Nie da się jednak ukryć, że jest oba te pojęcia nie są ze sobą tożsame. Wynika to z faktu, że w przeciwieństwie do wartości opałowej ciepło spalania oznacza ilość ciepła, która wydziela się podczas procesu spalania, ale z uwzględnieniem ciepła kondensacji pary wodnej, a więc produktu spalania, który z założenia nie będzie uwalniany do otoczenia. Dodatkowo wyznaczenie ciepła spalania następuje w warunkach idealnych, czyli zakłada spalanie całkowite. A zatem ciepło spalania w przeciwieństwie do kaloryczności zawiera również ciepło, które uzyskuje się ze spalin, a także kondensacji pary wodnej. W związku z tym ciepło spalania jest parametrem, który powinien zainteresować przede wszystkim inwestorów posiadających instalacje grzewcze z odzyskiem ciepła, gdyż im większa różnica między wartością kaloryczną i ciepłem spalania, tym lepsze są możliwości odzyskania energii grzewczej.
Kaloryczność to jeden z podstawowych parametrów, które powinniśmy uwzględniać planując zakup materiałów opałowych. Niemniej jednak nie należy zapominać także o innych danych, takich jak granulacja, spiekalność, wilgotność, sposób pakowania, czy zawartość popiołu i siarki, gdyż każdy z nich będzie mógł wpłynąć na to, czy zakupione paliwo spełni nasze oczekiwania.