Urządzenia chłodnicze to liczna grupa obejmująca zarówno sprzęty domowe, czyli lodówki, zamrażarki czy urządzenia klimatyzacyjne, jak i urządzenia przemysłowe, w tym chłodnie produkcyjne oraz składowe. Podzielić je możemy na dwie podstawowe kategorie; urządzenia chłodnicze oraz urządzenia mroźnicze. Instalacje obu typów wykorzystywane są przede wszystkim w branży spożywczej.

Montaż i użytkowanie chłodni

Różnego rodzaju agregaty oraz komory chłodnicze wykorzystywane są w wielu obiektach usługowych i przemysłowych. Chłodnie, szafy chłodnicze, lodówki, mroźnie i zamrażarki spotkać możemy w sklepach oraz zakładach produkcyjnych, gdzie towary wymagają przechowywania w obniżonej temperaturze – od 0 do 15 stopni Celsjusza w przypadku urządzeń chłodzących oraz w zakresie od -14 do -26 stopni Celsjusza w przypadku mrożących. Ze względu na wrażliwość przechowywanych produktów spożywczych na temperaturę, konieczne jest utrzymanie urządzeń chłodniczych w ciągłej sprawności.

Tu kluczowym czynnikiem jest prawidłowy montaż, a także eksploatacja zgodna z przeznaczeniem. Tym pierwszym powinni zająć się specjaliści, na przykład z warszawskiej firmy CiK Wiśniewski. To drugie zależy jednak już od samych operatorów. Istnieje kilka podstawowych zasad, które muszą być przez pracowników bezwzględnie przestrzegane w zakresie umiejscowienia i użytkowania chłodni. Przede wszystkim urządzenia te muszą być instalowane w pomieszczeniach wentylowanych o odpowiednim zakresie temperatur otoczenia. Szczegółowe informacje na ten temat znajdziemy w specyfikacji producenta.

Zaleca się przy tym, aby wyznaczone pomieszczenie było wyższe o minimum 50 centymetrów od najwyższego punktu w korpusie urządzenia, natomiast urządzenie ustawione co najmniej 10 centymetrów od ściany. Ponadto sprzęt może zostać podłączony do sieci elektrycznej jedynie wówczas, gdy system przeciwpożarowy jest sprawny. Urządzenie powinno być także zasilane z osobnego obwodu niskiego napięcia wyposażonego w przewód ochronny oraz bezpiecznik. Niedopuszczalne jest zastosowanie przedłużaczy czy rozgałęźników.

Serwis urządzeń chłodniczych

Jak w przypadku innych intensywnie eksploatowanych urządzeń, również w przypadku chłodniczych istnieje konieczność przeprowadzania zabiegów, które będą miały na celu utrzymanie ich w dobrym stanie technicznym. Duże znaczenie mają przy tym nie tylko prace konserwacyjne, ale też profesjonalny serwis urządzeń chłodniczych w razie ich awarii. Te są czymś nieuniknionym szczególnie tam, gdzie chłodnia używana jest już od lat. Do oznak, które wskazywać mogą na usterkę, należeć będą gwałtowny wzrost temperatury w urządzeniu, jego głośna praca czy też nadmierna ilość lodu. Najczęstszymi przyczynami problemów z działaniem chłodni są błędy w ich eksploatacji. Dotyczą one m.in. umieszczania w nich produktów gorących, nieoczyszczania przewodów odpływowych lub też pozostawienia otwartych drzwi na dłuższy czas.

Ważnym, a często pomijanym aspektem eksploatacji agregatów, szaf chłodniczych czy lodówek jest postępowanie ze zużytym sprzętem. Z uwagi na przepisy dotyczące ochrony środowiska oraz zagrożenie, jakie takie urządzenia stwarzają, konieczne jest oddanie ich do odpowiedniego punktu składowania. Zgodnie z zasadami gospodarki odpadami należy postąpić również w przypadku opakowań, w jakich został dostarczony nowy sprzęt i poddać je segregacji, a następnie recyklingowi.