Prowadzenie gastronomii wymaga zakupu wielu urządzeń do bezpiecznego przechowywania, przyrządzania lub transportu żywności. Jednym z takich urządzeń są tzw. małe windy towarowe. Pozwalają one przede wszystkim szybko przetransportować gorący posiłek na inne piętro, dzięki czemu ułatwiają pracę i pozwalają zachować wysoki standard obsługi. Dowiedz się o nich więcej.
Funkcje, udogodnienia, zalety
Dźwigi gastronomiczne są nazywane również małymi dźwigami towarowymi lub małymi windami towarowymi. Pozwalają one na bezpieczny i szybki transport posiłków między piętrami, bądź też niewielkich towarów, np. talerzy, zapasów żywności, ozdób na imprezę. Urządzenia te mogą być wyposażone w szereg udogodnień, m.in.: funkcjonalność utrzymującą temperaturę półek na stałym poziomie, system zmiany wysokości półek, możliwość zdalnego sterowania z wyznaczonego piętra, szeroki zakres prędkości kabiny, system blokowania dźwigu do załadunku. Ponadto pracują one bardzo cicho i są wytrzymałe - ryzyko awarii jest znikome nawet przy intensywnej eksploatacji. Małe windy towarowe można z powodzeniem dostosować do potrzeb branży i danego obiektu. Dzięki swojej konstrukcji i niewielkim rozmiarom można je bez problemu zainstalować także wewnątrz istniejących już obiektów.
Zastosowanie małych dźwigów towarowych
Choć tego typu urządzenia kojarzą się głównie z gastronomią, ich możliwości zastosowania są znacznie większe. Z małych wind towarowych z powodzeniem korzystają hotele (np. do transportu pościeli, ubrań), piętrowe biblioteki, urzędy (np. do transportu akt, dokumentów, książek), domy pomocy społecznej i inne obiekty stałego zamieszkania (np. do transportu jedzenia, wyposażenia), muzea, teatry. Urządzenia te montuje się również w magazynach, halach produkcyjnych, na lotniskach, dworcach - zwykle jako dźwigi uzupełniające. Co ciekawe, można je spotkać także w piętrowych domach jednorodzinnych. Ich niewielkie rozmiary, przemyślana konstrukcja i mała awaryjność sprawiają, że mogą być nieocenioną pomocą w najróżniejszych branżach i obiektach.
Jakość to podstawa
Decydując się na zakup dźwigu gastronomicznego, należy wziąć pod uwagę nie tylko cenę, ale również jakość. Urządzenia z górnej półki są zrobione z wysokiej jakości komponentów, pobierają mało energii i są dostosowane do indywidualnych potrzeb. Gdzie można dostać takie windy? Chociażby w firmie Fastlift Sp. z o.o. z Gdańska. Fastlift działa na rynku od lat zaopatrując firmy, instytucje i osoby prywatne w nowoczesne dźwigi towarowe, osobowe, schody ruchome i inne urządzenia. Oferta firmy jest kompleksowa - klienci mogą liczyć nie tylko na same urządzenia, ale również ich całodobowy serwis i konserwację. Potwierdzeniem wysokiej jakości produktów i usług jest liczne grono zadowolonych klientów.