Pomieszczeniem w domu, które skupia całą rodzinę, jest oczywiście kuchnia. To w niej spędzamy czas w rodzinnym gronie i przygotowujemy posiłki. Aby kuchnia zachęcała do wspólnego gotowania, powinna być funkcjonalnie urządzona. Na wygląd tego pomieszczenia mają wpływ niewielkie dodatki dekoracyjne, takie jak kubki, miseczki czy talerze. Dlaczego warto mieć wyroby ceramiczne w kuchni?

Zalety naczyń ceramicznych

Naczynia ceramiczne charakteryzuje bardzo wysoka odporność na zarysowania, z racji tego, że są pokryte warstwą ochronną, która powstrzymuje wchłanianie szkodliwych substancji. Ponadto naczynia wykonane z ceramiki są odporne na wysokie temperatury, a odpowiednio dobrane posłużą nam przez długie lata. Ceramika to materiał, który łatwo wyczyścić. Nie osadza się na nim kamień, a potrawy nie przywierają do dna naczyń. Do wyczyszczenia wystarczy odrobina ciepłej wody z kropelką płynu do mycia naczyń. To dobry wybór zarówno do domowej, jak i bardziej profesjonalnej kuchni.

Na ile osób kupić serwis obiadowy? 

Jeśli komplet obiadowy ma służyć jedynie do serwowania codziennych posiłków dla domowników, możemy zdecydować się na naczynia z porcelitu lub fajansu. To mniej formalne zestawy w niższej cenie, których nie będzie szkoda, jeśli zostaną uszkodzone w trakcie mycia czy wycierania. Z kolei na świąteczny obiad warto wybrać elegancki serwis obiadowy dla 12–18 osób z porcelany, zdradza nam firma Limko, producent kalki ceramicznej z siedzibą w Łubianie koło Kościerzyny.

Podczas wyboru kompletu naczyń warto wziąć pod uwagę wielkość serwisu. Standardowe zestawy przeznaczone są dla 4–12 osób i znajdują się w nich talerze płaskie, talerze głębokie, talerzyki deserowe oraz kubki. Rozbudowana zastawa obiadowa zawiera ponadto wazę na zupę, miski umożliwiające podawanie przekąsek, sosjerkę, mlecznik, a nawet cukierniczkę.

Wygląd serwisu obiadowego to jeden z najważniejszych aspektów, który decyduje o tym, czy wybierzemy dany komplet naczyń, czy też nie. Jeśli chcemy, aby nasz serwis obiadowy pasował do wszystkiego, zdecydujmy się na białą porcelanę, ewentualnie z delikatnymi kwiatowymi motywami. Biel to uniwersalny kolor, który znakomicie komponuje się z każdym stołem i jest rozwiązaniem na każdą okazję. Zastawę stołową, zamiast chować w głąb szafki, można ustawić na półce. W ten sposób będzie stanowiła oryginalną dekorację. To produkty miłe dla oka, a w dodatku bardzo funkcjonalne, co czyni je pożądanymi akcesoriami nie tylko w kuchni.