Wiele osób marzy o kominku w domu. Jednak nie każdy może sobie na niego pozwolić. Na szczęście istnieje dla niego alternatywa, czyli piec kominkowy, nazywany również kozą. Jeśli myślimy o nim jako o jedynym źródle ciepła, niestety, możemy się zawieść. Natomiast jako dodatkowe ogrzewanie, sprawdza się idealnie. Ponadto, piec kominkowy posiada wiele innych zalet, takich jak: atrakcyjny wygląd, sprawny montaż, oszczędność w eksploatacji.
Piec kominkowy – w jaki sposób grzeje?
Najczęściej piec kominkowy ogrzewa wnętrze, w którym się znajduje. Jeśli jego moc jest duża, to wymiary pomieszczenia mogą być spore. Najlepiej, gdy przestrzeń jest otwarta, czyli niepodzielona ścianami – przykładem może być salon z otwartą kuchnią.
Ciepło, które generuje koza, dociera w ograniczonym zakresie również do oddzielnych pokoi, jeżeli zostawimy otwarte drzwi, ale cyrkulacja powietrza nie jest na tyle dobra, by ogrzewać całe mieszkanie.
Energia cieplna, która tworzy się w piecu kominkowym w czasie spalania, jest przetransportowywana do otoczenia, dzięki promieniowaniu przez ścianki urządzenia oraz konwekcji w okolicach tylnych i bocznych ścian piecyka.
W jaki sposób montuje się piec kominkowy?
Piece kominkowe, zgodnie z wytycznymi warunków technicznych, możemy umieszczać w domach jednorodzinnych wolnostojących, szeregowych, a także wielorodzinnych nie przewyższających 12 m – maksymalnie czterokondygnacyjnych.
Bardzo ważne, aby przy bezpiecznym paleniu, zachować jak największą korzyść ze spalania opału. Dlatego piecyk musi być podłączony do osobnego przewodu kominowego o właściwych rozmiarach i odpowiednim przebiegu. Istotne jest także zapewnienie dopływu wystarczającej ilości świeżego powietrza w celu spalania oraz odpowiednie zabezpieczenie otoczenia paleniska, aby przypadkiem nie doszło do zaprószenia ogniem.
Należy pamiętać, że piec kominkowy musi znajdować się minimalnie 80 cm od łatwopalnych materiałów, takich jak np. drewno, tkaniny. Ponadto, ściany i strop w pobliżu muszą być zabezpieczone przed nagrzewaniem się, tym bardziej, jeśli są one drewniane. Jak łatwo się domyślić, jest to wymagane, ponieważ korpus piecyka intensywnie się nagrzewa, co w efekcie może spowodować zagrożenie pożarowe.
Bardzo ważny jest oczywiście przewód kominowy. Jego rozmiar powinien być dostosowany do wymiarów paleniska, ale nie może być mniejszy niż 14 x 14 cm albo Æ 15 cm. Ponadto, jego odległość od miejsca połączenia z czopuchem pieca do wylotu nad dachem powinna wynosi ok. 4 m. Przewód kominowy musi charakteryzować się szczelnością, odpornością na wilgoć oraz wysoką temperaturę.
Jeśli zależy nam na wysokiej jakości piecu kominkowym lub też zwykłym kominku, który będzie świetnie zamontowany, musimy znaleźć firmę specjalizującą się w tego typu zleceniach. Dobrym pomysłem będzie kontakt z Marpol Kominki, z siedzibą w Raciborzu.