Ekspres do kawy ze wbudowanym młynkiem pozwala na zaparzenie ulubionego napoju z użyciem świeżych ziaren. Świeżo zmielona kawa jest znacznie lepsza niż napój przyrządzany z gotowych mieszanek. Dzięki młynkowi można regulować stopień rozdrobnienia kawy, co wpływa na smak niektórych gatunków nasion.
Rodzaje młynków w ekspresach do kawy
Spośród dostępnych na rynku ekspresów największą popularnością cieszą się ekspresy ciśnieniowe, które zwykle posiadają wbudowany moduł młynka. Do wyboru są młynki ceramiczne, które ciszej pracują oraz wytrzymałe modele stalowych młynków. Jak podkreślają sprzedawcy ekspresów do kawy z firmy BiCafe, żarna ceramiczne są mniej ostre od stalowych, dlatego mieszanka może zawierać pył, który odpowiedzialny jest za gorzki smak kawy. Twarde i precyzyjne ostrza młynka stalowego pozwalają na przygotowanie dokładnie rozdrobnionej mikstury wolnej od pyłu, dzięki czemu zaparzany napój może osiągać doskonałe walory smakowe.
Wiele osób chce mieć kontrolę nad procesem mielenia i parzenia kawy, dlatego decyduje się na zakup mniej zautomatyzowanych ekspresów kolbowych z osobnym młynkiem, który pozwala na indywidualne określenie długości cyklu i stopnia zmielenia ziaren. Niemniej jednak nowoczesne automatyczne ekspresy do kawy są programowane w sposób, który pozwala na optymalny dobór poszczególnych parametrów.
Zalety ekspresów ze wbudowanymi młynkami
Smak napoju przyrządzanego ze świeżych ziaren znacznie przewyższa walorami smakowymi kawy z gotowych mieszanek. Ekspresy do kawy ze wbudowanymi młynkami są niezwykle wygodne i łatwe w użyciu. Zasobnik, w którym znajdują się ziarna, jest szczelny i mieści ilość potrzebną do przygotowania nawet kilkudziesięciu kaw.
Ekspresy ze wbudowanym młynkiem same dobierają stopień zmielenia ziaren, który odpowiada wymogom sprzętu. Poziom rozdrobnienia wpływa na smak i aromat kawy, dlatego parametry mielenia można również ustawić samodzielnie, tak aby, jak najbardziej odpowiadały indywidualnym upodobaniom. Co więcej, drobiny w mieszankach przygotowywanych w żarnowych młynkach mają regularne kształty, które wpływają na równomierność zaparzania. Odpowiednio długi kontakt wody ze wszystkimi drobinkami decyduje bowiem o walorach smakowych gotowego napoju. Gotowe mieszanki najczęściej zawierają drobinki o różnorodnych kształtach i rozmiarach. Ich kontakt z wodą jest różnej długości, dlatego kawa parzona z fabrycznie przetwarzanych ziaren ma gorszy smak i aromat.