Reprezentacyjny i zadbany ogród lub grządki warzywne to cel każdego ich właściciela. Na drodze często stają jednak chwasty, które nie tylko szpecą, ale również negatywnie wpływają na zasadzone rośliny. Ich pozbywanie się może być uciążliwe, dlatego należy zadbać o dokładne wypielenie gleby jeszcze przed założeniem ogrodu. Warto również zastosować sposoby ograniczające wzrost niechcianych okazów.

Dlaczego chwasty są groźne?

Pomijając ich mało estetyczny wygląd wśród ogrodowych rabat i grządek z warzywami, mają one bardzo niekorzystny wpływ na uprawiane okazy. Wszystko ze względu na agresywny rozrost, który sprawia, że zabierają innym roślinom miejsce do rozwoju oraz utrudniają dostęp do promieni słonecznych. Dużym problemem jest także silny system korzeniowy, który uniemożliwia właściwy pobór wody innym roślinom, które znajdują się w pobliżu. To wszystko sprawia, że zwłaszcza młode gatunki, będące dopiero w fazie ukorzeniania się nie mają szansy na przetrwanie i usychają. Chwasty bardzo szybko się adaptują, nie potrzebują szczególnych warunków glebowych, a do tego szybko się rozsiewają. Najpopularniejsze, a jednocześnie najbardziej zagrażające ich rodzaje, to na przykład: babka zwyczajna, perz właściwy, mniszek lekarski, a także jaskie rozłogowy.

Jak często usuwać chwasty?

Walkę z tymi niepożądanymi roślinami należy rozpocząć już na etapie zakładania ogrodu. Konieczne jest wtedy przekopanie gleby dwukrotnie, a wszystkie chwastu usunąć razem z korzeniami. Nie można pomijać nawet ich najmniejszych fragmentów, gdyż będą powodować namnażanie się gatunku po zasadzeniu roślin ozdobnych lub posianiu trawy. Bardzo ważne jest utrzymywanie systematyczności w pieleniu i wyrywanie ich na bieżąco z rabat raz grządek. Można to robić za pomocą wideł amerykańskich w przypadku tych o dużych korzeniach lub klasycznej motyki. Usuwanie chwastów przebiega łatwiej, jeśli gleba będzie wilgotna, dlatego najlepiej pielenie wykonywać po deszczu.

Przy silnym zachwaszczeniu ogrodu można sięgnąć po specjalne środki chemiczne – herbicydy, które można zakupić na przykład w sklepie ogrodniczym Agropol w Błoniu. Niemniej jednak taka metoda powinna być stosowana tylko w ostateczności i z dużą ostrożnością, zgodnie z zaleceniami producenta danego preparatu. Zachowanie zasad bezpieczeństwa jest bardzo ważne, ponieważ preparaty mogą również negatywnie oddziaływać na stan roślin hodowlanych, a także zdrowie ludzi i zwierząt. Opryski należy przeprowadzać w bezwietrzny i słoneczny dzień.

Jak ograniczyć wzrost chwastów?

Skuteczną metodą w tym zakresie jest tak zwane ściółkowanie, która polega na rozprowadzeniu po powierzchni gleby warstwy organicznej bądź nieorganicznej ściółki. W tym celu najczęściej wykorzystuje się korę drzewną lub igliwie. Należy jednak pamiętać o ich regularnym uzupełnianiu, gdyż dolna warstwa z czasem ulega rozkładowi. W przypadku rozwiązań nieorganicznych stosuje się czarną agrowłókninę, którą można zasypać ozdobnymi kamieniami bądź grysem. Niezależnie od wybranego rozwiązania, chodzi o ograniczenie dopływu światła, co powoduje zahamowanie wzrostu chwastów. Na grządkach z warzywami takie zadanie spełnią także słoma, skoszona trawa, jak i kompost.