W restauracjach zastawy stołowe są eksploatowane wyjątkowo intensywnie. Dlatego też muszą się odznaczać nieco innymi parametrami niż te, które wybieramy do domu. Różnego rodzaju naczynia nie tylko są wykorzystywane z bardzo dużą częstotliwością, ale też wystawiane na działanie wysokich temperatur, wody i detergentów w zmywarkach czy wyparzarkach. To wszystko sprawia, że porcelana gastronomiczna musi być wybrana wyjątkowo starannie.
Najważniejsza jest jakość
Wbrew pozorom wybranie odpowiedniej zastawy porcelany gastronomicznej nie należy do najłatwiejszych zadań. Chociaż ma to być serwis reprezentacyjny, jego styl i dekoracyjność wcale nie są najważniejszymi kwestiami. W tym przypadku, biorąc pod uwagę intensywne użytkowanie naczyń, warto postawić przede wszystkim na jakość. Producenci porcelany, zarówno ci polscy, jak i zagraniczni, posiadają w swoim asortymencie porcelanę różnego rodzaju. Dzięki temu możesz wybrać zestaw stołowy o odpowiadającej Ci: metodzie wypalania, twardości, trwałości, kolorze czy wykończeniu. Warto też zaznaczyć, że solidne zastawy będą odporne na powstawanie uszkodzeń podczas mycia w zmywarce. A gdzie szukać wysokiej jakości porcelany do restauracji? Najlepiej skorzystać z oferty firmy AP-POL Porcelana24, gdzie znajdziesz bogaty wybór porcelany od renomowanych producentów.
Design – klasyczny czy ozdobny?
Chociaż design zastawy gastronomicznej nie jest najważniejszy, to oczywiste, że właściciele restauracji chcą, żeby prezentowała się ona estetycznie i ozdobnie. Co więcej, wszelkie naczynia powinny pasować do stylu, w jakim urządzony jest lokal. Niesłabnącą popularnością cieszą się zastawy gastronomiczne o fasonie klasycznym. Białe naczynia o prostych kształtach oraz pozbawione zdobień prezentują się minimalistycznie, ale dzięki temu są wyjątkowo uniwersalne. Nie tylko sprawdzą się w każdej aranżacji, ale też skutecznie wyeksponują potrawy. Dużą zaletą jest także różnorodność dostępnych w ramach zastawy naczyń. Możesz kupić m.in. talerze i talerzyki, bulionówki, filiżanki, półmiski, dzbanki i dzbanuszki do mleka, cukierniczki i serwetniki. Oczywiście w ofercie producentów nie brakuje też bardziej ozdobnych zastaw porcelany gastronomicznej, które będą przyciągać wzrok ciekawymi wzorami lub formami.
Kwestie techniczne, o których warto pamiętać
Jedną z bardzo istotnych kwestii, o których wiele osób zapomina, jest wielkość naczyń, szczególnie talerzy. Jeśli planujesz w swojej restauracji głównie niewielkie, dwuosobowe stoliki musisz wziąć pod uwagę, że zbyt duże talerze mogą być niepraktyczne, a wręcz niewygodne. Wybierając zastawę do restauracji, warto też zrezygnować z naczyń ze złotymi zdobieniami, które mogą szybko się zmyć, oraz z różnymi wgłębieniami trudnymi do wyczyszczenia.