Palenie biomasą oraz wykorzystanie odnawialnych źródeł energii staje się priorytetem dla gospodarki, ale także dla pojedynczych inwestorów, którym zależy na tym, by ich gospodarstwa spełniały warunki ekologicznych. Popularne źródła biomasy to pozostałości z produkcji zbóż (tzw. agropellet), łuski oraz ziarna słonecznika oraz drewno, które stanowi materiał do produkcji pelletu drzewnego, najpopularniejszego rodzaju biomasy.


Sposób na pełne wykorzystanie drewna

Podstawową zaletą związaną z wykorzystywania biomasy jest to, że pozwala ona na zrównoważoną gospodarkę odpadami drewnianymi. Do produkcji pelletu są używane trociny, ścinki oraz fragmenty kory. W porównaniu do innych rodzajów pelletu ten wytworzony z drewna jest najbardziej kaloryczny i bogaty w energię, dzięki czemu pozwala na duże zyski ciepła. Pellet pozwala uniknąć nieprzyjemnych zapachów, na które narzekają użytkownicy pieców węglowych.


Ekologiczne zalety pelletu drzewnego

Biomasy do ogrzewania używa się przede wszystkim z powodów ekologicznych. W porównaniu do węgla nie powoduje emisji zanieczyszczeń. Dotyczy to jednak pelletu opatrzonego odpowiednimi certyfikatami, który nie zawiera metali ciężkich. Dodatkowo można go wykorzystać również po zakończeniu procesu spalania. Popiół pochodzący z pelletu drzewnego może być wykorzystany do wzbogacania nawozów, podkreślają pracownicy firmy Ogrody Radex.


Na co zwrócić uwagę poszukując dobrej jakości pelletu

Podczas wybierania pelletu należy pamiętać o kilku aspektach. Jednym z nich jest odpowiedni poziom wilgoci, który nie powinien przekraczać 10%. Należy także zwrócić uwagę na ilość pyłów znajdujących się w biomasie. Wybierając pellet drzewny warto szukać takiego, który został wytworzony z czystych trocin, co gwarantuje jego wartość energetyczną, a najlepiej szukać pelletu, który posiada odpowiednie certyfikaty świadczące o jego czystości i wartości opałowej.


Wybór taniego pelletu nie jest dobrym rozwiązaniem, ponieważ nie tylko może nie spełniać wymogów ekologicznych, na którym nam zależy, jeżeli decydujemy się na wykorzystywanie biomasy, ale także przyczyniać się do awarii pieca, zapychania się podajnika lub też zbyt małymi zyskami ciepła.