Na współczesnym rynku – a w szczególności w wielkich miastach – funkcjonuje tak dużo lokali gastronomicznych, że klienci, przy wyborze miejsca na spotkanie towarzyskie, kierują się wieloma kryteriami. Dobra kuchnia nie jest już wystarczającym argumentem – obok menu, decydującym czynnikiem, sprawiającym, że goście czują się wyjątkowo są: umeblowanie i aranżacja przestrzeni. Przeczytaj, na co warto zwrócić uwagę, wybierając meble do restauracji.
Urządzanie czas zacząć – ogólna wizja restauracji
Pierwszą – i najważniejszą – kwestią, dotyczącą wyboru mebli restauracyjnych, jest zaplanowanie ogólnej wizji wystroju wnętrz oraz określenie grupy docelowych, najważniejszych klientów. Przede wszystkim warto zdefiniować, jaki charakter ma mieć lokal oraz jakie potrzeby gości ma zaspokajać. Czy to będzie miejsce spotkań biznesowych, a może ma to być wyłącznie restauracja z ofertą dań na wynos? Czy będą tam odbywały się imprezy okolicznościowe, a może w planach jest wynajmowanie na wyłączność części sali do celów edukacyjno -szkoleniowych? Wszystkie te kwestie są istotne, przy wyposażaniu restauracji.
Meble na miarę klienta – ile centymetrów potrzebuje gość?
Meble restauracyjne nie tylko powinny cechować się dużą wytrzymałością, trwałością i łatwością w utrzymaniu czystości, lecz także warto zwrócić uwagę na odpowiednie wymiary wyposażenia. Luksusowe restauracje zakładają, że jedna osoba potrzebuje około 70 centymetrów, w standardowych lokalach klient ma 60 centymetrów przestrzeni. Natomiast najmniejszą powierzchnią, przypadającą na osobę, cechują się fast foody (pół metra). Określenie, ile miejsca powinien zajmować gość, pozwala na dobór odpowiednio szerokich stolików. Istotna jest również wysokość krzeseł powinna być ona bowiem dopasowana do lad i stołów. Standardowo miejsca do siedzenia mają 76 centymetrów wysokości, niemniej jednak, jeśli właściciel restauracji planuje inne rozwiązanie, może zlecić firmie stolarskiej wykonanie mebli na wymiar.