Odpowiednie rozplanowanie kuchni ma kluczowe znacznie dla prawidłowego funkcjonowania całej restauracji. Wpływa między innymi na efektywną organizację pracy kucharzy i ich pomocników oraz bezpieczeństwo personelu. Niestety wielu początkujących restauratorów popełnia popularny błąd. Skupiają się oni na atrakcyjnej aranżacji części wypoczynkowej restauracji, a wyposażenie kuchni pozostawiają przypadkowi. A przecież można skorzystać z usług specjalistów. Projektanci z firmy Komat zapraszają do współpracy!
Kuchnia dopasowana do karty dań
Wygląd i wyposażenie kuchni w lokalu gastronomicznym powinny być dopasowane do specjalności restauracji, czyli rodzaju dań, które będą w niej serwowane. Zupełnie inaczej zaaranżujemy kuchnię w eleganckiej, hotelowej restauracji, a inaczej tę znajdującą się w niedużej pizzerii. W jednym i w drugim przypadku trzeba jednak zaplanować odpowiednią ilość i typ stanowisk roboczych. Powinny one tworzyć jeden ciąg, na którym dania będą przechodzić kolejne etapy przygotowania. Co więcej, stanowiska robocze muszą cechować się ergonomicznością. Jak informuje specjalista z firmy Komat:
„Nieodpowiednia wysokość stanowisk roboczych może zmniejszyć wydajność pracy personelu. Wymagana wysokość blatów wynosi 85-90 cm dla kobiet i 90-95 cm dla mężczyzn w przypadku pracy lekkiej oraz 70-75 cm dla kobiet i 85-90 cm dla mężczyzn w przypadku pracy ciężkiej. Istotna jest także głębokość szafek czy wysokość regałów i półek. Powierzając wykonanie projektu kuchni gastronomicznej naszej firmie, klient zyskuje gwarancje, że pomieszczenie spełni wszystkie normy regulowane przez prawo i rekomendowane przez ekspertów”.
Jakie meble postawić w kuchni gastronomicznej?
Kuchnię gastronomiczną najlepiej wyposażyć w meble ze stali nierdzewnej. Materiał ten charakteryzuje się ponadprzeciętną wytrzymałością i odpornością na uszkodzenia mechaniczne i termiczne. Ponadto nie wchodzi w reakcje chemiczne z produktami spożywczymi i detergentami. Meble ze stali nierdzewnej łatwo też utrzymać w czystości. To ważne, zważywszy na fakt, że restauracyjna kuchnia po każdej zmianie musi lśnić higieniczną czystością. Jakie rodzaje mebli powinny się w niej znaleźć? Firma Komat to ceniony producent mebli ze stali nierdzewnej. W jej ofercie dostępne są stoły, blaty robocze, witryny chłodnicze, półki, regały, pojemniki na odpady i wózki służące do transportu naczyń i potraw. Decydując się na współpracę z wymienioną wyżej firmą, można upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Nie dość, że specjaliści wykonają projekt kuchni gastronomicznej, to jeszcze zajmą się jej wyposażeniem i montażem mebli. Tak kompleksowa obsługa jest na wagę złota. To oszczędność czasu i pieniędzy.