Magazynowanie żywności jest dobrym sposobem na oszczędność. Ograniczony na wizyty w supermarkecie czas można wówczas spożytkować w znacznie przyjemniejszy sposób. Wiele domowników nie zdaje sobie jednak sprawy z tego, jak istotne znaczenie w procesie przechowywania odgrywają opakowania. Szczelnie zamknięte słoiki bądź puszki są w stanie przedłużyć świeżość wielu produktów.

Zastosowanie pojemników w kuchni

Dzięki zastosowaniu pojemników w kuchni możliwe jest bezpieczne przechowywanie żywności. Szczelne zamknięcie będzie stanowić ochronę przed insektami oraz wilgocią. Ponadto odpowiednio dobrane opakowania pozwolą także na lepsze i bardziej efektowne zagospodarowanie przestrzeni w szafkach i na blatach. Najbardziej popularne i najchętniej wybierane są pojemniki wykonane z plastiku i szkła. Jedne i drugie świetnie się do magazynowania żywności. Występują zazwyczaj w różnych kształtach i kolorach, co sprawia, że z łatwością można je dopasować do wystroju kuchni.

Wybierając pojemniki do kuchni, warto zwrócić uwagę także na ich ekologiczny aspekt. Opakowania wykonane ze szkła, choć stosunkowo drogie, można poddawać recyklingowi. Ponadto nie ma potrzeby ich ciągłej wymiany – wystarczy dokładnie umyć je i osuszyć między wymianą żywności.

Wiele z propozycji pojemników do przechowywania żywności nadaje się do trzymania ich zarówno w lodówce, jak i szafkach kuchennych. Można w nich przenosić żywność, a w niektórych nawet piec w piekarniku, czy odgrzewać jedzenie w mikrofali. Usprawnia to cały proces przetwarzania pokarmów, bez konieczności uprzedniego przekładania ich na talerze i półmiski.

Znaczenie materiału w procesie przechowywania

Materiały, z jakich wykonywane są opakowania do użytku codziennego, są naprawdę różne. Najczęściej można się jednak spotkać z pojemnikami z tworzywa sztucznego, które są idealne do porcjowania żywności. Sprawdzają się przy przechowywaniu jedzenia w lodówce, ale również w zamrażarce. Można w nich schować porcję obiadu bądź zupy na następny dzień, drugie śniadanie do szkoły, a także mrozić w nich świeże warzywa, ryby bądź owoce.

Do przechowywania mokrych przetworów dobrze sprawdzają się także pojemniki wykonane ze szkła lub porcelany, gdyż nie wchodzą one w reakcje chemiczne z żywnością. Sprawia to, że są w pełni bezpieczne. Sprawdzą się jednak przy przechowywaniu także suchych produktów. W szklanych pojemnikach z przykrywką można trzymać cukier, mąkę, makaron, kasze, groch. Mogą również ciekawie wyglądać wypełnione przyprawami – podpowiada pracownik sklepu internetowego Partner, specjalizującego się w sprzedaży artykułów gospodarstwa domowego przeznaczonych do sprzątania, gotowania i organizowania przestrzeni.

Z kolei pojemniki metalowe nie nadają się do przechowywania produktów kwaśnych, ponieważ zawarte w nich substancje wchodzą w reakcje z metalem. Warto o tym pamiętać, aby nie szkodzić zdrowiu swojemu i swoich bliskich. Tego typu opakowania świetnie sprawdzą się jednak do przechowywania pieczywa. Eleganckie puszki z kolei mogą gromadzić sypką kawę lub herbatę. Ich hermetyczność pozwala na przedłużenie świeżości.

Należy pamiętać o tym, że nie każdy pojemnik sprawdzi się w kuchni. Wybór materiału ma znaczenie na trwałość przechowywanej żywności. Złe dopasowanie może doprowadzić do sytuacji, w której jedzenie będzie psuć się szybciej.