Polskie sklepy w Niemczech są chętnie odwiedzane przez naszych rodaków. Na ich prowadzenie decydują się już nie tylko osoby pochodzące z Polski, ale również Niemcy, którzy lubią polskie smaki. Sprowadzanie żywności – zwłaszcza tej świeżej i nieprzetworzonej – może być nie lada wyzwaniem. Jak zamówić transport artykułów spożywczych z Polski do Niemiec, aby dotarły w nienaruszonym stanie?
Warunki przewozu produktów spożywczych
Transport żywności do Niemiec wiąże się z pokonaniem dość długiej trasy, dlatego żywność musi być przewożona w odpowiednich warunkach. Standardowo można wymienić cztery kategorie:
- Artykuły higroskopijne – pieczywo i suche artykuły trwałe (np. mąka lub makaron). Powinny być przewożone w suchych pomieszczeniach o wilgotności względnej ok. 60%. Optymalna temperatura to od 8 do 10 stopni.
- Artykuły o dużej zawartości wody – głównie owoce i warzywa. Optymalna wilgotność to 95% a temperatura od 0 do 5 stopni.
- Artykuły łatwo psujące się – tłuszcze, mleko, jaja, wędliny itd. Najlepiej transportować je w temperaturze od 0 do 4 stopni przy wilgotności 60%.
- Artykuły mrożone – tutaj temperatura musi wynosić od -18 do -26 stopni a wilgotność około 90%.
Trzeba pamiętać, że każdy produkt spożywczy ma warunki przechowywania ustalone przed producenta i to właśnie do nich należy się stosować, aby żywność zachowała wszystkie swoje walory.
Skąd sprowadzać?
Najlepszym sposobem jest oczywiście korzystanie z oferty profesjonalnych firm transportowych, które międzynarodowym przewozem żywności zajmują się na co dzień. Przykładem jest między innymi firma Ma-As z siedzibą w Zielonej Górze. I choć sprzedaż produktów spożywczych z wysyłką międzynarodową oferuje coraz więcej firm, nie zawsze są one w stanie zagwarantować bezpieczną przesyłkę. Wobec tego jedynym rozsądnym wyjściem będzie nawiązanie współpracy ze specjalistami.
Zalety polskich sklepów w Niemczech
W Niemczech mieszka na stałe wielu Polaków, dlatego otwarcie polskiego sklepu może być doskonałym pomysłem na biznes. Zwłaszcza w rejonach szczególnie lubianych przez naszych rodaków. Życie na emigracji bywa trudne. Przebywając z dala od swojej rodziny, często tęsknimy nie tylko za nimi, ale również za podstawowymi produktami, takimi jak polskie pieczywo, nabiał lub inne tradycyjne wyroby. I choć oba kraje ze sobą sąsiadują, różnice w żywności potrafią być ogromne. Dzieje się tak głównie ze względu na kulturę. Jesteśmy przyzwyczajeni do innych śniadań, obiadów i kolacji. Polskie sklepy to doskonały sposób na to, aby życie na emigracji było łatwiejsze.