Kwestię transportu ładunków spożywczych regulują różne przepisy. Najważniejszym krajowym dokumentem jest Ustawa z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Istotne są także rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady oraz międzynarodowa Umowa ATP. Jak zatem odbywa się przewóz pożywienia wykonywany przez PHU Galaxy? Odpowiedź na to pytanie znajduje się poniżej.
Ogólne zasady transportu żywności
Na jakich zasadach odbywa się transport żywności? Przede wszystkim można go wykonywać wyłącznie pojazdami zatwierdzonymi przez Powiatowy Inspektorat Sanitarny. Jeśli przewóz obejmuje mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego to w grę wchodzą dodatkowe przepisy. Przewoźnik musi pamiętać o:
- zarejestrowaniu pojazdu w Głównym Inspektoracie Weterynaryjnym,
- czyszczeniu pojazdu po każdym transporcie,
- zadbaniu by kierowca miał aktualną książeczkę sanepidowską,
- utrzymaniu pełnej sprawności pojazdu i odpowiednim oznakowaniu.
Produkty pochodzenia zwierzęcego muszą także zostać zarejestrowane przez Powiatowego Lekarza Weterynarii. Mysłowicka firma świadcząca usługi transportowe zawsze postępuje zgodnie ze wspomnianymi zasadami.
Bezpieczny przewóz ładunków spożywczych
Firma Galaxy od 1999 roku realizuje zlecenia na różnych trasach. Jej pracownicy wiedzą, że transport samochodowy nie skupia się tylko na mięsie i artykułach odzwierzęcych. Obejmuje także przewóz produktów roślinnych sypkich i płynnych. Przepisy nakazują chronić je przed zanieczyszczeniami, szkodnikami i warunkami pogodowymi. Artykułom takim jak zboża, mąki i kasze nie trzeba zapewniać temperatury poniżej 0. Muszą jednak znajdować się w pojazdach przeznaczonych wyłącznie dla ładunków spożywczych. Warto wiedzieć, że przewoźnik odpowiada za bezpieczny i prawidłowy transport żywności. Jednakże to producent ma dostarczyć konsumentom produkty dobrej jakości. Dlatego to on musi określić, w jakich warunkach należy je przewozić.
Jakimi pojazdami wykonywany jest przewóz produktów spożywczych? Wykorzystywane są głównie cysterny, izotermy, mroźnie i chłodnie. Ostatnie ze wspomnianych aut wchodzą w skład floty PHU Galaxy. Zgodnie z przepisami chłodnie są wyposażone w system monitorujący i zapisujący temperaturę. O zalecanych temperaturach opowiada pracownik wspomnianej firmy:
- Żywność zamrożoną i głęboko mrożoną należy transportować w temperaturze -18-20°C. Artykuły schłodzone trzeba przewozić w temperaturach od +2 do +7°C.Trzeba wspomnieć o jeszcze jednej zasadzie dotyczącej transportu ciężarowego. Produkty w opakowaniach pojedynczych i zbiorczych przewozi się w warunkach wskazanych przez producenta. Dotyczy to żywności pochodzenia zwierzęcego.