Kiedy myślimy o wydłużeniu żywotności produktów, jednym z pierwszych rozwiązań, jakie przychodzi nam na myśl, jest komora chłodnicza. Owoce, warzywa, owoce morza czy mięso - wszystkie te produkty wymagają specjalistycznego przechowywania.
Chłodnia – gdzie jest wykorzystywana?
Komora chłodnicza lub chłodnia to magazyn, w którym sztucznie generuje się określoną temperaturę. Zwykle przeznaczona do przechowywania produktów spożywczych znajduje zastosowanie przy magazynowaniu produktów inżynieryjnych, np. do przechowywania chemikaliów, przetwarzania lub spowolnienia reakcji chemicznych, np. w procesach katalizowanych temperaturami lub polimerach.
Komora chłodnicza – zakres zastosowań
Niezależnie od przechowywanych produktów pomieszczenia chłodnicze są bardzo przydatne przy odbiorze towarów. Przechowywanie towarów w chłodniach pozwala także znacznie wydłużyć okres przydatności do spożycia i umożliwić przetwarzanie produktów. Chłodzenie spowalnia procesy chemiczne i biologiczne zachodzące w żywności oraz pomaga trzymać kontrolę nad utratą jakości. Dzięki odpowiedniemu przechowywaniu, świeża i łatwo psująca się żywność, taka jak mięso, ryby, owoce i warzywa, może być dłużej zdatna do spożycia.
Jak dobrać temperaturę w chłodni?
Temperatura wewnętrzna zależy od materiału lub produktu, który będzie przechowywany w chłodni. W przypadku mrożonek wymagana temperatura musi być niższa niż 0 stopni Celsjusza. Warzywa i owoce przechowywane są w temperaturze 0 stopni, zaś owoce tropikalne i subtropikalne w temperaturze od 5 do 13 stopni.
Jak zaprojektowana jest chłodnia?
Dobry projekt pomieszczeń chłodniczych uwzględnia nie tylko dobór wyposażenia, ale też ich lokalizację zapewniającą bezpieczny dostęp i manewrowanie. Aby ustalić najlepsze umiejscowienie oraz wyposażenie chłodni, warto skonsultować się z doświadczonymi doradcami, np. z firmy Gadolin, którzy dobiorą optymalny układ chłodzenia określony na podstawie analizy kosztów i efektywności energetycznej.
Jakie błędy popełnia się przy projektowaniu chłodni?
Chociaż chłodnia jest strategicznym narzędziem do celów komercyjnych, wielu przedsiębiorców popełnia karygodne błędy na etapie projektowania. Najpoważniejszym z nich jest zastosowanie materiału nieizolacyjnego na ściany i sufity pomieszczeń. Duże utrudnienie stanowi także pomieszczenia bez odpowiednich wymiarów, w którym manewrowanie i przechowywanie produktów jest znacznie utrudnione, oraz brak odpowiedniego systemu dostępu, w którym wahania temperatury są trudne do kontrolowania.