Powietrze może pomieścić większą bądź mniejszą ilość pary wodnej. Zmiany temperatury powodują zmiany wilgotności – wraz z ociepleniem zwiększa się ilość wody zawartej w powietrzu, zaś przy ochłodzeniu następuje jej zmniejszenie. Sprawdźmy, dlaczego kontrolowanie temperatury i wilgotności powietrza w pomieszczeniach jest tak ważne i za pomocą czego można dokonywać odczytów.

Kontrola temperatury i wilgotności powietrza

Wilgotność względna informuje nas, czy poziom nawilżenia powietrza w pomieszczeniu mieści się w normie. Optymalny wartość oscyluje w granicach 40-60%. Nadmiar wilgoci przyczynia się do rozwoju pleśni i grzybów, zwiększając ryzyko infekcji i spadku samopoczucia. Z kolei utrzymywanie się suchego powietrza powoduje przesuszenie skóry i błon śluzowych, co z kolei prowadzi do odwodnienia organizmu. Do wykonania pomiaru wilgotności powietrza wykorzystuje się termo-higrometr lub rejestrator temperatury i wilgotności. Jak wskazuje ekspert z Teldream, urządzenia stosowane są zarówno do kontroli parametrów klimatu we wnętrzach mieszkalnych, jak i obiektach przemysłowych.

Kontrola wilgotności – branże przemysłowe

Rejestratory wilgotności są powszechnie wykorzystywane w sektorze spożywczym. Trwałość środków żywnościowych jest zróżnicowana, dlatego tak istotne jest utrzymanie optymalnej temperatury i wilgotności w miejscach przechowywania świeżej żywności. Stosowanie niskich temperatur – w granicach 0-8 stopni Celsjusza – jest równie istotne co zachowanie właściwego poziomu wilgoci, który wydłuża okres przydatności do spożycia i opóźnia pojawienie się zmian biologicznych. Nowoczesne higrometry znajdują zastosowanie wszędzie tam, gdzie konieczne jest utrzymanie specyficznych warunków magazynowych. Rolnictwo, przemysł drzewny, budownictwo, włókiennictwo czy branża farmaceutyczna, wykorzystują wzorcowane urządzenia, które potwierdzają dokładność i wiarygodność odczytu. Jedynie certyfikowany sprzęt daje gwarancję zabezpieczenia przed stratami.