Nowe restauracje powstają jak grzyby po deszczu i coraz więcej osób realizuje swoje marzenia, otwierając własny punkt gastronomiczny. Jeśli twoim największym marzeniem jest posiadanie restauracji – ten artykuł został przygotowany właśnie dla ciebie. Znamy sposób na zbudowanie taniego i niezależnego lokalu, który będzie nie tylko funkcjonalny, ale również estetyczny!
Dlaczego nie warto wybierać lokalu?
Zarówno kupno, jak i wynajem lokalu to ogromne ryzyko. Bardzo często można kupić kota w worku, a wiele lokali wymaga generalnego remontu. Niestety, stawianie nowego budynku w dogodnej lokalizacji to zbyt kosztowne rozwiązanie dla początkującego przedsiębiorcy. Nie bez powodu coraz więcej osób decyduje się na zrezygnowanie ze stacjonarnego punku i kupienie food trucka. Jeśli nie stać się na budowę restauracji, a food truck nie jest rozwiązaniem dla ciebie – postaw na kontener gastronomiczny! Jakie są zalety tego rozwiązania? Niezależność, niski koszt, funkcjonalność oraz duże możliwości aranżacyjne. Kontener zbudowany np. z płyt warstwowych będzie spisywał się równie dobrze – a w wielu przypadkach nawet lepiej – niż tradycyjna restauracja. Nie posiadasz własnego kawałka ziemi? Kontener może powstać nawet na wynajmowany placu, bo nie tylko ekspresowo zostanie zbudowany, ale w razie konieczności można równie szybko do zdemontować.
Komu zlecić wykonanie?
Co zrobić, aby kontener był funkcjonalny, estetyczny i dostosowany do wszystkich twoich potrzeb? Przede wszystkim powinieneś nawiązać współpracę z profesjonalną firmą, która posiada specjalistyczną wiedzę i doświadczenie w budowie kontenerów gastronomicznych np. Artoffice. Pamiętaj, że lokal gastronomiczny to nie tylko same ściany, ale także dostęp do mediów, takich jak prąd lub woda, które umożliwią przygotowanie potraw. Kontener gastronomiczny może być dodatkowo wyposażony w różnego rodzaju udogodnienia np. klimatyzację oraz systemy zabezpieczające.
O czym musisz pamiętać?
W przypadku kontenerów gastronomicznych duże znaczenie ma nie tylko jakość jedzenia, ale również wnętrze. Klienci chętniej chodzą do ładnych i schludnych restauracji, dlatego zawsze dbaj o porządek. Jeśli nie masz doświadczenia w dekorowaniu wnętrza, również sięgnij po pomoc specjalistów w tym zakresie. Czasami kilka drobnych trików sprawi, że wnętrze będzie prezentowało się wyjątkowo i goście z chęcią będą wracali do twojej restauracji. Wbrew pozorom, kontener gastronomiczny może prezentować się o wiele lepiej niż tradycyjny lokal! Wszystkie jego elementy będą nowe i przystosowane specjalnie do twoich potrzeb!