Gazy przemysłowe to różnego rodzaju substancje chemiczne, które z powodzeniem wykorzystywane są w wielu branżach. Najczęściej można spotkać je w medycynie oraz podczas obróbki metali, ale są też nieocenionym rozwiązaniem w przemyśle spożywczym. Stosuje się je do procesów produkcyjnych, pakowania i wielu innych. Sprawdź, czym charakteryzują się gazy spożywcze oferowane przez firmę KARO i do czego są wykorzystywane.

Gaz spożywczy – czyli jaki?

Gazy spożywcze są gazami przemysłowymi, które firma KARO sprzedaje w skroplonej postaci w specjalnie dostosowanych do tego butlach. Ze względu na to, że są to substancje wykorzystywane bezpośrednio w artykułach spożywczych, odznaczają się one wysoką jakością zgodną z wszelkimi normami. Takie gazy są też poddawane szczegółowym kontrolom oraz badaniom właśnie w celu potwierdzenia ich czystości i jakości. Ponadto gazy spożywcze nie wpływają na smak, zapach, wygląd czy konsystencję produktów, do których zostają zastosowane.

Gazy spożywcze w ofercie firmy KARO

Firma KARO, której siedziba znajduje się w Brzeźnie, posiada szeroką ofertę gazów zarówno technicznych, medycznych, jak i spożywczych. Jeśli chodzi o te ostatnie, wśród najpopularniejszych i najczęściej wykorzystywanych w przemyśle spożywczym, wymienia się:

  • dwutlenek węgla – gaz bezbarwny, bezwonny i bez smaku, wykorzystuje się go przede wszystkim do wydłużenia okresu przydatności do spożycia, ponieważ powstrzymuje rozwój pleśni, grzybów i bakterii,
  • ciekły azot – również gaz pozbawiony zapachu, jest też słabo rozpuszczalny w wodzie i tłuszczach, sprawia, że nie zachodzi proces utleniania barwników, aromatów oraz kwasów tłuszczowych,
  • tlen – służy do wydłużenia okresu przydatności do spożycia, gdyż zapobiega rozwojowi organizmów beztlenowych.

Gdzie wykorzystywane są gazy spożywcze?

Zastosowanie gazów spożywczych oferowanych przez firmę KARO jest bardzo różnorodne. Można wykorzystać je m.in. w restauracjach, produkcji, pakowaniu i transportowaniu artykułów spożywczych oraz produkcji napojów gazowanych – zarówno słodkich, jak i alkoholowych. Wszystko zależy od tego, jaki rodzaj gazu zostanie użyty oraz w jakim procesie.

Tlen doskonale sprawdza się do obróbki czerwonego mięsa. Dzięki niemu mięso zachowuje swój kolor i świeży wygląd, a także nie rozwijają się w nim baterie tlenowe. Z kolei azot najczęściej wykorzystuje się do pakowania próżniowego. Poprzez wyparcie powietrza z opakowania nie zachodzi proces utleniania. Pakowane w ten sposób są: nabiał, mięsa, wędliny i inne produkty garmażeryjne, ryby oraz warzywa i owoce. To sprawia, że żywność może być bezpiecznie transportowana oraz przechowywana. Natomiast dwutlenek węgla najczęściej wykorzystywany jest do produkcji popularnych napojów gazowanych.