Oferta producentów opakowań jest bardzo bogata i obejmuje wiele produktów o różnych cechach i możliwościach zastosowania. Jednym z nim jest folia celulozowa nazywana inaczej celofanem. Mnogość możliwości jej wykorzystania sprawia, że jest ona popularna w wielu branżach. Zastosowanie znajduje zarówno w różnego rodzaju przedsiębiorstwach, jak i gospodarstwach domowych.

Cechy folii celulozowej

Choć powstanie folii celulozowej było dziełem przypadku i skutkiem nieudanej próby wyprodukowania obrusu wodoodpornego, z biegiem lat materiał ten coraz bardziej ulepszano. Szczególnie atrakcyjny, zwłaszcza dla branży spożywczej, stał się wówczas, gdy przy wykorzystaniu specjalnych technik w końcu udało się nadać mu właściwości wodoodporne. Istotny jest również fakt, że celofan jest materiałem ekologicznym i podlega biodegradacji przez zastosowanie w jego produkcji surowców roślinnych. Tym samym nie musi trafić do kontenera na plastiki, ale możemy wyrzucić go razem z odpadami mokrymi.

Chociaż celofan jest folią przezroczystą to może zostać odpowiednio zabarwiony. Połysk, którym się cechuje sprawia, że zapakowane w niego przedmioty wyglądają efektownie, a ich kolor zostaje podkreślony. Dzięki temu wykorzystywany jest do pakowania dekoracji, słodyczy, a także podczas tworzenia bukietów  w kwiaciarniach. Zapakowanie produktu w folię celulozową wpływa na wzrost sprzedaży, bo połysk podnosi jego walory wizualne. Tym samym towar staje się bardziej atrakcyjny dla konsumenta.

Celofan w branży spożywczej

Przez brak w składzie szkodliwych substancji, mogących dostać się do żywności, celofan jest opakowaniem bardzo chętnie wykorzystywanym przez branżę spożywczą. Dzięki swoim właściwością nie ma negatywnego wpływu na zdrowie konsumentów wybierających produkty w niego zapakowane. Zabezpiecza odpowiednio jedzenie przed niepożądanym wpływem warunków zewnętrznych, a także zatrzymuje w mięsie wszystkie soki, które wydostają się z niego podczas parzenia i wędzenia. Tym samym poprawia smak wyrobów.

Istotne jest też, że opakowania z folii celulozowej są bezwonne i nie posiadają żadnego smaku. Tym samym firmy zajmujące się produkcją opakowań jednorazowych tak jak FHU Net-Pol zapewniają, że może być stosowana do profesjonalnej obróbki wędlin wędzonych i parzonych, gdyż nie wpływa na ich walory zapachowe i smakowe. Najczęściej wędliny są w nią zawijane, a następnie mocno wiązane. Na koniec zostają ściśnięte siatką. Wykorzystanie folii celulozowej przy pakowaniu żywności podkreśli jej żywe barwy i dzięki temu sprawi, że nie tylko będzie dobrze smakowała, ale także wyglądała atrakcyjniej.