Ostatnimi czasy wiele można było usłyszeć na temat tego, że węgiel wykorzystywany w charakterze materiału opałowego powinien być uznany za technologię przestarzałą i niebezpieczną dla środowiska. Tak kategoryczne postawienie sprawy, rozmija się jednak z prawdą. Przeciętna renoma tego paliwa wynika nie z jego właściwości, a z niewłaściwej techniki jego spalania. Co warto wiedzieć na ten temat, aby nie powielać popełnianych przez innych błędów?
Jak w pełni wykorzystać potencjał energetyczny paliwa?
Powszechnie przyjęło się, że opalanie pieca węglem musi być brudne, śmierdzące i nieefektywne. Takie stan rzeczy wynika przede wszystkim ze sporych ilości powstającego wskutek procesu spalania dymu. Rzadko kto zadaje sobie jednak pytanie, skąd się bierze i czym tak naprawdę jest ten dym? Zarówno węgiel kamienny, brunatny, jak i inne jego gatunku określane są mianem paliwa stałego. Okazuje się jednak, że około 30% ich składu, stanowią tzw. substancje lotne, które podczas podgrzewania po prostu odparowują. Efekt ten wyjątkowo widoczny jest w sytuacji, w której spalanie następuje zbyt gwałtownie.
Z chemicznego i fizycznego punktu widzenia substancje lotnie nie mają najmniejszej możliwości na to, aby zdążyć się zapalić. Taki oto sposobem, charakterystyczny dym, zamiast zostać wykorzystany jako paliwo dodatkowe, ucieka do środowiska przez komin. Ogrzewanie węglem może być czyste i wydajne jedynie wtedy, gdy zrezygnuje się ze spalania przeciwprądowego, czyli takiego, w którym paliwo dostarcza się z góry, a powietrze od dołu. To właśnie w tym przypadku dynamika spalania jest tak błyskawiczna, że nie da się nad nią zapanować. Co jeszcze warto wiedzieć?
Czyste spalanie a jakość węgla
Oczywiście nie ulega żadnej wątpliwości, że o tym, ile potencjalnie niebezpiecznych substancji wydostanie się do środowiska i ile energii uda się nam wykorzystać, bezpośrednio decyduje jakość zakupionego węgla. Przed dokonaniem konkretnego wyboru z pewnością wypada poświęcić dłuższą chwilę na ustalenie klasy czy wartości kalorycznej. Informacje te powinny być widoczne na opakowaniach. Zdecydowanie należy wystrzegać się zakupu węgla pochodzącego z nieznanego źródła. Pomimo tego, iż cena rzeczywiście będzie niższa, należy jednak liczyć się z tym, że w zdecydowanej większości przypadków do naszego pieca trafi materiał jedynie optycznie do węgla podobny.