Opakowania na produkty spożywcze muszą spełniać szereg restrykcyjnych norm. Ważne jest, by zostały wykonane z materiałów wolnych od szkodliwych związków. Marka Arkana wykorzystuję technologię termoformowania, która posiada mnóstwo zalet. Ma to szczególne znaczenie dla producentów żywności, ale nie tylko. Chcesz dowiedzieć się więcej? Koniecznie zapoznaj się z dalszą częścią publikacji!
Na czym polega termoformowanie opakowań na żywność?
Opakowania na żywność muszą zagwarantować oczekiwany poziom szczelności oraz ochrony przed negatywnym działaniem czynników zewnętrznych. Są one wytwarzane zgodnie z rygorystycznymi przepisami. Nawet najmniejsze nieprawidłowości mogą nieść za sobą wiele negatywnych konsekwencji. Właśnie dlatego warto postawić na zaufanego producenta, który działa w branży od lat.
Termoformowanie to innowacja, dzięki której możliwe jest stworzenie tanich, lekkich i wytrzymałych opakowań. Proces formowania wymaga ustalenia optymalnej temperatury oraz ciśnienia
- mówi jeden z pracowników firmy Arkana.
Metoda termoformowania pozwala zaoszczędzić sporą ilość gotówki. Warto wiedzieć, że generuje ona niższe koszty niż formowanie wtryskowe. Kolejną zaletą jest możliwość zastosowania różnego typu materiałów (np. polipropylenu, polistyrenu, PET).
Zalety opakowań na żywność z tworzyw sztucznych
Przedsiębiorstwo Arkana wykorzystuje do produkcji wyłącznie certyfikowane tworzywa, które nie wchodzą w reakcję chemiczną z zawartością. Oferowane opakowania na żywność wyróżniają się nieprzeciętną trwałością i odpornością na negatywne działanie czynników zewnętrznych. Niewątpliwym plusem jest także uniwersalność, ponieważ można je wykorzystać do przechowywania mięsa, nabiału, owoców, warzyw, przetworów rybnych, lodów, a także wielu innych produktów.
Pudełka na żywność z tworzywa sztuczne prezentują się niezwykle estetycznie. Istnieje możliwość naniesienia na ich powierzchnię własnego nadruku czy zdobienia. Warto także wspomnieć o możliwości przetworzenia niepotrzebnych i zużytych opakowań.