Komory wędzarnicze to urządzenia przeznaczone do obróbki cieplnej produktów spożywczych takich jak mięsa czy sery. Szczególnie użyteczne są komory, które łączą tradycyjne wędzenie z automatycznym sterowaniem. Ich pracą steruje się za pomocą sterownika mikroprocesorowego. Kontrola licznych parametrów zapewnia powtarzalność procesów, przez co produkty za każdym razem uzyskują pożądane właściwości smakowe i zapachowe.
Wielofunkcyjność komór wędzarniczych
Dzisiejsze komory wędzarnicze znacząco różnią się od tych, które można było spotkać w zakładach jeszcze kilkanaście lat temu. Obecna technologia stosowana w komorach zapewnia produkcję bezpiecznych wyrobów bez wytwarzania szkodliwych substancji. Dzięki zautomatyzowaniu systemów cały proces wędzenia przebiega dużo szybciej, ograniczając do minimum ryzyko ludzkich pomyłek. W jednym cyklu produkcyjnym możliwe jest suszenie, parzenie, a także pieczenie w pełni kontrolowanej atmosferze.
Na szczególną uwagę zasługują zdecydowanie komory tradycyjne produkowane przez firmę MECHATRONIKA IRENEUSZ WYSOCKI. Przedsiębiorstwo te od lat dostarcza wysokiej jakości sprzęt i maszyny, dostosowując je do indywidualnych potrzeb zakładów spożywczych. Komory proponowane przez firmę spełniają wszystkie standardy HACCP, czyli systemu ukierunkowanego na zapewnienie bezpieczeństwa żywności.
Budowa komór wędzarniczych
Komory wędzarnicze wykonane są z najwyższej klasy materiałów, atestowanych do kontaktu z żywnością. Wytrzymały korpus ze stali nierdzewnej i kwasoodpornej stanowi dobre zabezpieczenie przed agresywnym działaniem dymu.
Ze względu na modułowy charakter konstrukcji komory, może ona współpracować ze standardowymi wózkami wędzarniczymi. Każdy z modułów wyposażony jest w niezależny nawiew i wyciąg, co w połączeniu z kontrolowanym obiegiem powietrza zapewnia równomierną temperaturę obróbki wszystkich produktów.
Nowoczesne komory wędzarnicze nie sprawiają problemów z utrzymaniem higieny we wnętrzu urządzenia. Wyposaża się je bowiem w automatyczny system mycia, który nie wymaga zbyt dużych nakładów pracy. Operator musi tylko wybrać zespoły komory, które wymagają mycia.
Przy wędzeniu zimnym, parzeniu czy pieczeniu, bez wątpienia przydaje się również automatyka klap i kierownic. Służą one do regulacji poziomego przepływu powietrza oraz mieszanki dymowej, rozprowadzając je w przestrzeni wózka wędzarniczego. Rozwiązanie gwarantuje równomierny rozkład temperatur w komorze z dokładnością do 0,5 °C.
Oprogramowanie komory wędzarniczej
Monitoring całego procesu wędzenia odbywa się z wykorzystaniem panelu sterującego LED, który zbiera wyniki z czujników umieszczonych wewnątrz komory. Zdecydowanie upraszcza to proces wędzenia. Zastosowanie oprogramowania pozwala uzyskać optymalną gęstość dymu, jego temperaturę i czas wytwarzania. Monitoruje ponadto wilgotność, a także temperaturę wewnątrz produktu.
Wszystkie etapy mogą być konfigurowane w dowolny sposób w każdym momencie działania urządzenia. Dzięki zachowaniu powtarzalnych warunków w komorze, proces technologiczny kończy się uzyskaniem się wysokiej jakości wyrobów o zbliżonych cechach. Smakują i wyglądają one jak po tradycyjnym wędzeniu.