Urządzenia chłodnicze, wykorzystywane w branży spożywczej, rolnictwie i gastronomii, są poddawane intensywnej eksploatacji, przez co ich podzespoły ulegają zużyciu. Zaprojektowanie wydajnego systemu wymaga pomocy profesjonalnego serwisu, który w razie awarii przeprowadzi szybką diagnostykę i wdroży procesy naprawcze. Sprawdźmy, co na ten temat mówi specjalista z firmy Krzysztofa Matelskiego.
Awarie urządzeń chłodniczych – najczęstsze problemy
Lady chłodnicze, mroźnie czy komory, wymagają okresowych przeglądów, w czasie których serwisant sprawdzi stan uszczelek i przewodów odpowiadających za dostarczanie czynnika chłodniczego. Specjalista z zakładu Krzysztofa Matelskiego wyjaśnia, że nawet drobne nieszczelności mogą prowadzić do znacznego spadku wydajności, a w konsekwencji – unieruchomienia urządzenia. Ulatnianie się czynnika chłodniczego może wynikać ze zużycia lub pęknięcia usterek, poluzowania bądź przetarcia przewodów, a nawet awarii czujników. Naprawa nieszczelności wymaga wymiany uszkodzonego elementu i napełnienia układu czynnikiem chłodniczym. Równie częstymi problemami są zapchanie filtra wody, zapowietrzenie oraz brak ciśnienia wywołany zmniejszeniem objętości czynników po uruchomieniu.
Firma Krzysztofa Matelskiego: zalanie sprężarki urządzenia chłodniczego
Najczęstszą przyczyną zalania sprężarki czynnikiem chłodniczym jest oblodzony parownik, nadmiar oleju, niewłaściwie skonfigurowany zawór rozprężny lub nadmierna ilość substancji w układzie. Ekspert z firmy Krzysztofa Matelskiego zauważa, że równie częstą przypadłością jest zassanie czynnika chłodniczego, które może skutkować zniszczeniem elementów mechanicznych i uszkodzeniem zaworów. Niektóre usterki urządzeń chłodniczych mogą być spowodowane utratą oleju, co następuje zazwyczaj po procesie odszraniania parownika. Skroplony czynnik chłodniczy przedostaje się wówczas do karteru, rozpuszcza olej, a następnie wpompowuje go do obiegu. Wskutek tego dochodzi do spadku ciśnienia, a prestotat wyłącza sprężarkę.