Jak powszechnie wiadomo, produkty spożywcze wymagają nie tylko odpowiedniego przygotowania, ale również przechowywania. Trzymając żywność we właściwym opakowaniu i optymalnej temperaturze, w pozytywny sposób wpływamy na jej smak, jakość i świeżość. Nieodpowiednio przechowywane produkty znacznie szybciej się zepsują. Problematyczny może być jednak sam wybór pojemników, w których będziemy mogli umieścić produkty spożywcze. Przyjrzyjmy się zatem podstawowym zasadom przechowywania żywności.
Plastikowe pojemniki na żywność
Pojemniki z tworzyw sztucznych, na przykład od firmy Przyjaźń Spółdzielnia Inwalidów, mogą mieć wiele zastosowań. Najczęściej jednak wykorzystywane są właśnie do przechowywania żywności. Pamiętajmy, aby zwrócić uwagę na samo tworzywo – najważniejsze, aby był to bezpieczny, wysokiej jakości plastik. Plastikowe pojemniki mają wiele zalet. W porównaniu do szklanych opakowań, nigdy się nie stłuką – a to docenią szczególnie rodzice małych dzieci. Nie rdzewieją i są odporne na działanie skrajnych temperatur. Bez problemu możemy je myć w zmywarce. Plusem jest również dostępność, a także cena. Pojemniki z tworzyw sztucznych są bardzo tanie, dzięki temu jednorazowo możemy kupić tyle produktów, ile potrzebujemy.Pojemniki możemy wykorzystać do przechowywania przykładowo sypkich produktów spożywczych, takich jak mąka czy też płatki owsiane. Warto zwrócić szczególną uwagę na produkty zbożowe, gdyż to właśnie w nich najczęściej rozmnażają się mole spożywcze. Przechowując suchą żywność w szczelnie zamkniętych pojemnikach, znacznie zmniejszamy szanse na pojawienie się tych insektów w naszej kuchni. Plastikowe pojemniki mogą mieć inne zastosowanie – sprawdzą się jako pudełka na lunch do pracy lub do szkoły. Za ich pomocą w bezpieczny i wygodny sposób przetransportujemy żywność.