Palenie drewnem wymaga zastosowania odpowiedniego gatunku drewna, o określonych parametrach, które pozwoli wydobyć z niego maksymalną ilość ciepła, a przy tym będzie ekonomiczne dla kieszeni właściciela obiektu ogrzewanego drewnem. W Zakładzie Przetwórstwa Drewna Maderapol możesz liczyć na fachowe doradztwo produktowe przy zakupie opału do pieca na paliwo stałe. Jaki rodzaj drewna wybrać?
Jaki rodzaj drewna sprawdzi się w kominku?
Palenie drewnem nie jest skomplikowane. Jak podpowiada nam ekspert z firmy Grzegorz Sowula Zakład Przetwórstwa Drewna Maderapol:
istotne jest poznanie zasad, jakimi należy kierować się przy jego zakupie zwłaszcza jeśli chodzi o rozróżnianie gatunku drewna opałowego. Jeśli szukamy drewna na rozpałkę świetnie w tej roli sprawdzi się drewno iglaste. Do palenia w kominku idealnie sprawdzi się drewno z twardych gatunków drzew liściastych jak: grab, dąb, buk ewentualnie lipa bądź topola. Zrębki, czyli wsad do kotła dobiera się podobnie. Zabronione jest palenie drewnem zanieczyszczonym, impregnowanym, lakierowanych czy też utwardzanym różnymi substancjami chemicznymi.
Jak wyjaśnia nam nasz rozmówca z zakładu Maderapol, które od 2011 roku zajmuje się produkcją materiałów drewnianych w tym pozyskiwaniem opału do pieca na paliwo stałe, kluczowe jest pochodzenie zrębek. We wspomnianym przedsiębiorstwie wszystkie oferowane produkty pochodzą ze sprawdzonych tartaków, o konkretnych parametrach użytkowych.
Czym kierować się przy wyborze opału do pieca na paliwo stałe?
Chcąc kupić dobre i wydajne drewno na opał do pieca należy zapoznać się z jego specyfikacją techniczną. W zakładzie, o którym mowa wyżej drewno opałowe podzielone jest ze względu na twardość, wilgotność, zawartość żywicy i oczywiście kaloryczność. W zależności od poziomu wspomnianych właściwości różnie będzie przebiegał proces palenia w piecach, czy kominku. Wilgotność drewna kominkowego nie może być wyższa niż 20%. Nie pali się świeżym drewnem, zawiera ono aż 50-70% wody, przez co pali się słabo, mocno dymi i daje niewiele ciepła.