Fondant dla pszczół to pokarm pszczeli w postaci stałej. Jego głównym składnikiem są cukry proste: glukoza i fruktoza oraz dwucukry – wszystko w proporcjach idealnie dostosowanych do potrzeb żywieniowych pszczół. Fondant pszczeli jest, obok syropu pszczelarskiego, najczęściej stosowanym rodzajem pokarmu pszczelego. Czy gotowe ciasto pszczele jest bezpieczne dla pszczół? Odpowiadamy!
Z czego składa się fondant pszczeli?
Fondant pszczeli (znany również jako ciasto) to pokarm pszczeli w postaci stałej, będący mieszanką cukrów prostych (glukozy i fruktozy) oraz dwucukrów, a także innych składników, w odpowiednich proporcjach, dopasowanych do potrzeb żywieniowych pszczół. Dzięki swoim właściwościom (minimalna krystalizacja, plastyczność, sprężystość, gotowość do podania) ciasto pszczele jest wygodne w użyciu, zatem pszczelarze wykorzystują je do podkarmiania pszczół praktycznie przez cały rok. Najczęściej jednak, fondant stosowany jest wczesną wiosną – w tym bowiem okresie, rodzinom pszczelim może brakować zapasów – fondant zaś, pozwoli uzupełnić je w łatwy, pewny i szybki sposób. Wysokiej jakości ciasto pszczele oraz syrop pszczelarski, znajdziesz w sklepie internetowym Holger Food.
Czym charakteryzuje się wysokiej jakości ciasto pszczele?
Gotowe ciasto pszczele jest łatwym, szybkim i pewnym sposobem na uzupełnienie zapasów w ulu. Wybierając gotowy pokarm pszczeli w formie fondantu, masz gwarancję stałego składu, skomponowanego w oparciu o potrzeby żywieniowe pszczół. Jeśli chcesz dać swoim pszczołom to, co najlepsze, zapewnić im dobre zdrowie, kondycję, a pasiece opłacalność, wybieraj wyłącznie przebadany i certyfikowany fondant pszczeli. Czym wyróżnia się najlepsze ciasto dla pszczół?
- wysoką przyswajalnością i łatwostrawnością – ciasto przygotowane jest z najwyższej jakości, czystych i naturalnych składników – jest więc całkowicie bezpieczne i łatwostrawne dla pszczół;
- specjalnie opracowaną recepturą – właściwa ilość cukrów prostych oraz dwucukrów w cieście, pozwala chronić bilans energetyczny pszczół;
- minimalną krystalizacją – dzięki odpowiednim proporcjom użytych do produkcji ciasta składników, jego krystalizacja w niskiej temperaturze ograniczona jest do minimum;
- gotowością do podania – można podać go pszczołom tuż po otwarciu pojemnika. Co ważne – skład gotowego ciasta jest zawsze taki sam, więc podając go swoim pszczołom, możesz mieć pewność, że otrzymują one odpowiednie składniki odżywcze zawsze w takich samych proporcjach, co nie zaburzy ich metabolizmu. Gotowe ciasto pszczele wyróżnia się ponadto wyjątkową plastycznością i sprężystością, nie klei się i nie rozpływa, można zatem porcjować je i formować na dowolny kształt.