Dodatki paszowe stanowią ważną część pokarmu dawkowanego trzodzie chlewnej. Jednymi z nich są enzymy egzogenne pozyskiwane w sposób mikrobiologiczny. Mają one niebagatelne znaczenie dla prawidłowego trawienia pasz i zawartych w nich frakcji włókna. Jakie dokładnie ich rodzaje należy stosować, a także czym skutkuje ich dodatek? Wyjaśniamy te kwestie w poniższym artykule.

Czym są enzymy paszowe?

Ogólnie enzymy dzielą się na dwie podstawowe grupy: endogenne oraz egzogenne. Pierwsze są wytwarzane przez układ pokarmowy zwierząt młodych. Niemniej charakteryzują się one niską aktywnością, dlatego nie wystarczą do poprawnego trawienia, zwłaszcza pasz bogatych w włókno, czyli tych na bazie roślin strączkowych, zbóż, warzyw oraz owoców. Stanowią one podstawowy pokarm trzody chlewnej. Jednak w ich odpowiednim rozkładzie pomagają właśnie enzymy z drugiej grupy. Nie są one jednak produkowane w organizmie świń, a stanowią pochodną procesu fermentacji różnych gatunków grzybów, pleśni czy bakterii. Mają one za zadanie rozkładać niestrawne frakcje do prostszych postaci i tym samym sprawiać, że będą one dostarczać odpowiednią ilość składników odżywczych. Obecnie takie enzymy, dostępne między innymi ofercie firmy Noack, powszechnie stosuje się jako dodatki paszowe ze względu na ich korzystny wpływ na żywienie trzody chlewnej, a w efekcie lepsze wyniki hodowli.

Jakie korzyści ma stosowanie enzymów?

Jak zostało już wspomniane, przyczyniają się one do poprawienia strawności, ale również obniżenia lepkości paszy. Wzrasta zatem przyswajalność poszczególnych składników pokarmowych i jednocześnie zmniejsza ilość niestrawionych resztek w odchodach. To z kolei skutkuje łatwiejszym utrzymaniem właściwych warunków zoohigienicznych w hodowli. Enzymy paszowe pozytywnie wpływają również na zdrowie świń, ponieważ zmniejszają ryzyko biegunek spowodowane nieprawidłowym trawieniem zbóż. Ponadto ich stosowanie jest także korzystne dla samego środowiska ze względu na mniejszy poziom emisji azotu do atmosfery. W ogólnym rozrachunku wykorzystanie takich składników w skarmianiu trzody chlewnej powoduje obniżenie kosztów jej żywienia oraz utrzymania przy jednoczesnym osiąganiu lepszych wskaźników produkcji.

Które rodzaje enzymów paszowych dodawać?

W paszach przeznaczonych dla świń wykorzystuje się najczęściej następujące składniki: celulazę, fitazę, ksylanazę oraz β-glukanazę. Pierwsza z wymienionych ma znaczenie zwłaszcza w przypadku roślin motylkowych, śruty sojowej i rzepakowej. Jej dodatek zapobiega pęcznieniu pobranej dawki pokarmu w przewodzie pokarmowym. Podobną funkcję pełni ksylanaza wraz z β-glukanazą. Rozkładają do prostszych związków NSP, czyli polisacharydy nieskrobiowe, a także ligninę i celulozę. Wpływają one na lepsze trawienie zbóż takich jak jęczmień, owies, żyto, pszenica. Pasze z nich komponowane nie tworzą w przewodzie pokarmowym bariery, do której nie mogą dotrzeć enzymy trawienne. Istotnym enzymem paszowym w żywieniu trzody chlewnej jest także wymieniona wcześniej fitaza. Bardzo często wielu producentów dodaje ją do mieszanek pokarmowych, ponieważ sprzyja ona trawieniu fitynianów i tym samym minimalizuje ilość fosforu wydalanego wraz z odchodami. Jest ona ważna również ze względu na to, że wspomniane fityniany blokują wchłanianie makro- oraz mikroelementów do krwi.