Pieczarki uchodzą za jeden z najpopularniejszych i najchętniej spożywanych rodzajów grzybów, które możemy zarówno znaleźć w niektórych lasach lub po prostu kupić na straganie czy w sklepie. Wbrew obiegowej opinii ten typ grzybów posiada wiele walorów nie tylko smakowych, ale także odżywczych i znajduje bardzo szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Dowiedzmy się, dlaczego warto jeść pieczarki.

Bogactwo witamin i wartości odżywczych

Pieczarki, podobnie jak duża część innych grzybów, są niskokaloryczne, ponieważ w ich skład wchodzi głównie woda. Oprócz tego są one także bardzo zdrowe ze względu na dużą zawartość witamin, wśród których wymienić możemy niewątpliwie:

  • witaminę B3 — to witamina, która pomaga w dużym stopniu przy tworzeniu czerwonych krwinek oraz regulowaniu poziomu cholesterolu we krwi;
  • witaminę B2 — ma ona wpływ na nasz wzrok oraz prawidłową pracę układu oddechowego i nerwowego;
  • witaminę B5 — tego rodzaju witamina przyspiesza gojenie ran, a także ma  zbawienny wpływ na nasze samopoczucie, ponieważ pozwala skutecznie zwalczyć przemęczenie.

Oprócz wyżej wymienionych witamin pieczarki dostarczają naszemu organizmowi także sporą ilość miedzi, jak również wielu składników mineralnych w postaci fosforu, cynku czy potasu. Z kolei dzięki zawartości beta glukanu, wykazują one działanie zwalczające nadciśnienie tętnicze.

Zbawienny wpływ na nasze zdrowie

Wspomnieliśmy już nieco o wpływie pieczarek na nasze zdrowie, jednak nie są to wszystkie zalety tych grzybów. W ich skład wchodzą także lektyny, czyli rodzaj bioaktywnych związków, które w skuteczny sposób przeciwdziałają nowotworom. Oprócz tego pieczarki są bogatym źródłem błonnika, który z kolei pomaga nam przy wydalaniu kwasów żółciowych. Grzyby tego typu można również stosować poniekąd jako środek odchudzający, ponieważ diety bogate właśnie w pieczarki pozwalają nam na osiągnięcie dużo lepszych efektów, jeśli chodzi redukcję wagi, aniżeli miałoby to miejsce w przypadku innych typów diet.

Szerokie zastosowanie w gastronomii

Ze względu nie tylko na szeroką dostępność na rynku, ale również na ciekawy, bardzo przyjemny smak pieczarki służą nam często przy przygotowywaniu różnego typu potraw. Jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań, w których stosuje się te grzyby jest niewątpliwie bardzo smaczna zupa pieczarkowa. Równie wielką popularnością (szczególnie w naszym kraju) cieszy się zarówno pizza funghi, której jednym ze składników są oczywiście pieczarki, jak i różnego rodzaju sosy pieczarkowe. Jeśli chodzi o zakres dań z dodatkiem pieczarek, to jest on naprawdę bardzo szeroki. Można je bowiem dodawać również do sałatek, makaronów czy nawet mięsa. Wysokiej jakości pieczarki możemy kupić w sprawdzonym Skupie pieczarek Tomasza Sakowskiego, który oferuje skup i sprzedaż najwyższej jakości produktów.