Przez długi czas wysłodziny browarniane traktowane były jako nieprzydatny odpad, który szybko się psuł, a utylizacja dużych ilości była problematyczna. Ale gdy zauważono, jak doskonałe właściwości ma młóto, zaczęto chętnie wykorzystać je w wielu różnych branżach. Niemniej jednak jest to produkt zdecydowanie najczęściej stosowany jako element diety bydła. Dlaczego? Ekspert z firmy DOMINO, renomowanego dystrybutora wysłodzin browarniczych, wyjaśnia.
Wysoka jakość produktu
Działająca na terenie Żywca firma DOMINO już od lat działa w branży dystrybucji wysłodzin browarnianych. Dzięki temu nie tylko zdobyła spore doświadczenie, ale też nawiązała współpracę z wieloma renomowanymi browarami, od których pozyskuje młóto. To natomiast stanowi gwarancję, że produkty, jakie oferuje firma DOMINO, odznaczają się wysoką jakością pod każdym względem. Dodatkowo fakt ten potwierdzają odpowiednie certyfikaty weryfikujące jakość i bezpieczeństwo sprzedawanych wysłodzin browarnianych.
Bogactwo składników odżywczych
Wysoka jakość produkcji czy też przetwórstwa, przechowywania i transportu to nie jedyne czym odznacza się młóto proponowane przez żywieckiego dystrybutora DOMINO. Wysłodziny to doskonałe uzupełnienie diety bydła przede wszystkim ze względu na bogaty skład. Jak podaje pracownik żywieckiego dystrybutora DOMINO skład młóta suchego to ok.: 35% białka, 15% błonnika, 7% tłuszczów i 5% składników mineralnych. Natomiast jeśli chodzi o witaminy, wśród tych najważniejszych, można wymienić – witaminy z grupy B oraz witaminy A i E.
Trzeba jednak podkreślić, że młóto nie jest pełnowartościową paszą, a jedynie dodatkiem, który uzupełnia i wzbogaca dietę bydła. Dlatego należy pamiętać, aby zachować odpowiednie dawkowanie produktu.
Pozytywny wpływ na zdrowie bydła
Wysłodziny browarniane, sprzedawane przez firmę DOMINO, dzięki temu, że odznaczają się tak dobrym składem, mają bardzo pozytywny wpływ na dokarmiane w ten sposób bydło. W przypadku krów kluczowa jest wysoka zawartość białka, która sprawia, że zwiększa się produkcja mleka i co równie ważne – poprawiają się jego właściwości. Z kolei duża ilość błonnika usprawnia działanie całego układu pokarmowego oraz metabolizmu i poprawia przyswajalność wszelkich składników odżywczych, czego efektem jest lepszy ogólny stan zdrowia krów. Wysłodziny browarniane są równie chętnie wykorzystywane do karmienia opasów, gdyż większe dawki jedzenia pozwalają na szybszy przyrost masy ciała. Nie mniej ważną zaletą młóta jest smak, który jest dla bydła wyjątkowo apetyczny, a więc zazwyczaj krowy chętnie spożywają pokarm i dostarczenie im składników odżywczych nie stanowi problemu.