Niewiele osób wie, czym tak w zasadzie są wysłodziny czy też młóto browarniane. Natomiast większości osób, które znają ten produkt, zazwyczaj kojarzy się on z wykorzystaniem, jako element paszy dla bydła. Tymczasem nowoczesne sposoby przetwórstwa wysłodzin sprawiają, że ich zastosowanie jest znacznie bardziej różnorodne. Zastanawiasz się, gdzie możesz spotkać się z wysłodzinami browarnianymi? Tego dowiesz się z artykułu!
Ekologiczny nawóz
Wysłodziny browarniane zazwyczaj powstają z jęczmienia, który to wykorzystywany jest do przygotowania zacieru stanowiącego podstawę do wyprodukowania piwa. Produkt ten posiada wiele mikro- i makroelementów, dużo białka oraz witaminy B, A i E. Właśnie dlatego, oprócz tego, że jest to niezwykle odżywczy suplement diety dla bydła, młóto browarniane równie chętnie wykorzystywane jest przez ogrodników. Wysłodziny dzięki swoim właściwościom doskonale zakwaszają glebę oraz dostarczają jej ważnych składników odżywczych. Zazwyczaj wykorzystywane są do nawożenia m.in.:
borówek amerykańskich,
żurawiny,
hortensji,
magnolii,
wrzosów.
Aby uzyskać jak najlepsze efekty świeże młóto najlepiej w pierwszej kolejności skompostować, gdyż w ten sposób wytworzy się wydajny nawóz.
Ważny element diety
Wysokiej jakości młóto browarniane, jakie oferuje doświadczony i sprawdzony dystrybutor, firma DOMINO z Żywca, doskonale sprawdza się również w codziennej diecie ludzi. Ciekawy sposób na wykorzystanie odpadów z procesu produkcji piwa znaleźli piekarze. Chociaż świeże wysłodziny to mokra masa, której możliwości zastosowania są ograniczone, po wysuszeniu i przetworzeniu przyjmują postać płatków. A płatki te, ze względu na bogactwo białka, stanowią wartościowy elementem pożywienia, szczególnie dla osób na diecie oraz sportowców. Najczęściej spożywane są właśnie w postaci płatków, które dołącza się do musli. Natomiast po przemieleniu wysłodziny w formie mąki wykorzystywane są przez piekarzy do pieczenia chleba, bułek czy też ciastek.
Źródło energii
Rozwój nowoczesnych technologii, a także coraz większe zainteresowanie tematem odnawialnych źródeł energii sprawiają, że co chwilę pojawiają się nowe i co najważniejsze – ekologiczne sposoby na pozyskiwanie energii. I właśnie w tej dziedzinie znaleziono zastosowanie również dla wysłodzin browarnianych. Otóż stanowią one doskonałe paliwo do zasilania biogazowni, czyli wydajnych, stabilnych źródeł energii odnawialnej. Co więcej, pozyskanie z wysłodzin metanu nie pozbawia ich właściwości, a więc mogą być ponownie wykorzystane np. jako nawóz.