W Polsce jesień nierozerwalnie kojarzy się ze zbieraniem i spożywaniem grzybów. Grzybobranie przekłada się na możliwość nie tylko stworzenia przepysznych dań, ale również spędzenia przyjemnego czasu na łonie natury. Sprawdźmy zatem, jakie są najcenniejsze odmiany grzybów – a pomoże nam firma Astia, która od lat zajmuje się sprzedażą różnych gatunków w wersji suszonej.

Borowik szlachetny

Borowiki szlachetne z pewnością należą do najbardziej pożądanych grzybów. Wyróżniają się przede wszystkim zachwycającym smakiem i aromatem, przez co można wykonać z nich przeróżne potrawy – dużym uznaniem cieszy się na przykład zupa borowikowa. Należą przy tym do najzdrowszych gatunków. Popularne prawdziwki zazwyczaj rosną w lasach świerkowych w dużych skupiskach drzew. Warto jednak wiedzieć, że gatunek ten obecnie występuje coraz rzadziej – choć dawniej był zaliczany do grzybów pospolitych. Na szczęście w sklepie internetowym Astia zakupimy borowiki suszone o każdej porze roku. Dzięki starannej selekcji i odpowiednim opakowaniom produkt w postaci suszonej zachowa wszelkie zalety świeżego grzyba. 

Maślak zwyczajny

Maślaki nie bez powodu uważane są za jedne z najsmaczniejszych grzybów. Cechę charakterystyczną stanowi tu błoniasty, odstający pierścień. Dzięki temu tę odmianę trudno pomylić z jakimkolwiek trującym grzybem. Pokrytą śluzem skórkę powinniśmy natomiast usunąć przed spożyciem – może ona wywołać dolegliwości układu pokarmowego. Jednak wyjątkowy smak to niejedyna zaleta opisywanych grzybów. Jak informują specjaliści ze sklepu internetowego Astia, odpowiednio przygotowane maślaki należą również do bardzo lekkostrawnych produktów. Przyrządzanie ich bywa czasochłonne, dlatego w tym przypadku warto postawić na gotowe, suszone zestawy, które znajdziemy w ofercie wspomnianej firmy.  

Podgrzybek brunatny 

Podgrzybki to pospolite i chętnie zbierane grzyby. Najczęściej pojawiają się pod sosnami i świerkami. Powinniśmy jednak uważać, aby nie pomylić tego grzyba z goryczakiem żółciowym, który zaliczany jest do odmian niejadalnych. Jeśli jednak uda nam się zebrać podgrzybki, to z ich zastosowaniem przyrządzimy całą masę przepysznych potraw. Trzeba natomiast pamiętać o tym, aby wcześniej poddać zebrane grzyby odpowiedniej obróbce – w postaci surowej podgrzybek jest trujący. Świetnie smakuje na przykład w wersji suszonej, z czego doskonale zdają sobie sprawę eksperci z firmy Astia. Jak sami informują, szczególnym zainteresowaniem klientów cieszą się suszone podgrzybki w postaci kapeluszy.