Młóto browarniane jako treściwa pasza o wysokiej zawartości białka i bogactwie witamin cieszy się niesłabnącą popularnością wśród hodowców. Rolnicy decydują się jednak na dokarmianie bydła wysłodzinami browarnianymi przede wszystkim ze względu na ich mlekopędne właściwości. Należy jednak pamiętać, że tak jak z każdym produktem, również z młótem konieczne jest zachowanie odpowiedniego dawkowania. Dlaczego to tak ważne? 

Jakie są korzyści z dokarmiania młótem browarnianym? 

W odpowiednim dawkowaniu młóto browarniane to doskonały produkt. Przede wszystkim cechuje się wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka, ale również dostarcza zwierzętom cennych makro- i mikroelementów. Ponadto wysłodziny browarniane pochodzące od sprawdzonych dystrybutorów takich jak firma DOMINO posiadają niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmów witaminy A, E oraz witaminy z grupy B. Dzięki zawartości wapnia, magnezu, chromu, cynku, jodu, selenu i fosforu poprawiają nie tylko funkcjonowanie zwierząt, ale także ich wygląd. Dodatkowo lizyna i małe ilości metioniny sprawiają, że młóto jest bardzo dobrze tolerowane przez zwierzęta. Wysłodziny wpływają również pozytywnie na pracę żwacza, a ich smak jest dla zwierząt bardzo atrakcyjny. 

Jak więc poprawnie dawkować młóto? 

Chociaż wydaje się, że młóto browarniane to produkt doskonały, w dawkowaniu go zwierzętom należy jednak zachować umiar. Dzienna porcja dla krów w okresie laktacji nie powinna być większa niż 6-8 kg na zwierzę. Wysłodziny powinny być podawane na początku oraz w środku laktacji w połączeniu z kiszonką z roślin motylkowych, kukurydzy i traw. Samcom należy podawać 2-3 kg młóta na 100 kg masy ich ciała z uwzględnieniem uzupełniania zapotrzebowania energetycznego śrutą zbożową. Młode zwierzęta nie powinny dostawać więcej wysłodzin niż 2-5 kg dziennie. Z kolei krowom zasuszonym młóta nie należy podawać w ogóle. 

Jakie mogą być konsekwencje z przekarmienia młótem? 

Podawanie krowom większej dawki młóta browarnianego niż ta rekomendowana może przyczyniać się do wystąpienia u zwierząt biegunek. Przy stale przekraczanych zalecanych porcjach najprawdopodobniej dojdzie do obniżenia tłuszczu w mleku oraz problemów z rozrodem, a także w okresie okołoporodowym. Wysłodziny browarniane zawierają wysokie ilości wapnia i witamin, przedawkowanie tych składników może mieć podobne konsekwencje jak u ludzi. Przekarmienie młótem wpłynie nie tylko na spadek ilości tłuszczu w mleku, ale również negatywnie na samopoczucie zwierząt, a w efekcie może doprowadzić do chorób stada czy nawet jego redukcji.