Prawidłowe żywienie kur niosek gwarantuje wysoką jakość znoszonych przez nie jaj. Tę z kolei warunkuje mocna skorupka, kolor żółtka oraz wielkość jaja. Jajka z chowu przydomowego wyróżniają się także niepowtarzalnym smakiem, którego nie da się nawet porównać do smaku jaj z intensywnej produkcji. Oprócz pełnowartościowej paszy, wiejskie kury uzupełniają swoją dietę o składniki znalezione w terenie. Jaki gotowy pokarm wybrać spośród bogatej oferty producentów?
Od czego zależy zapotrzebowanie kur na składniki odżywcze?
Zapotrzebowanie niosek na określone składniki pokarmowe zależy przede wszystkim od wieku kur, temperatury w kurniku i zagrodzie oraz nieśności. Drób, który ma dostęp do codziennych wybiegów, z łatwością odnajduje potrzebny mu pokarm. Najłatwiej o to w okresie wiosennym, letnim i jesiennym, kiedy to otoczenie kur bogate jest w jaja mrówek, muchy, dżdżownice i młode pędy roślin. Nioski regulują motorykę swoich jelit zjadając drobne kamienie i piasek. W wielu gospodarstwach rolnych mogą liczyć też na resztki pokarmowe w postaci ugotowanych ziemniaków czy chleba rozmoczonego w wodzie. Jak informuje specjalista z firmy handlowo-usługowej prowadzonej przez pana Pawła Mazura- nawet nioski utrzymywane w przydomowym chowie potrzebują dobrze skomponowanej paszy. Większość pełnoporcjówek zapewnia kurom optymalną dawkę białka, energii metabolicznej, lizyny, metioniny, wapnia, fosforu, sodu i chloru. Nioski bez dostępu do wybiegu powinny otrzymywać około 100-120 gramów gotowej mieszanki każdego dnia. Zużycie paszy jest niższe, jeśli kury mają możliwość samodzielnego zdobywania pokarmu.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze paszy?
Na rynku znajdziemy wiele gotowych mieszanek dla drobiu. Warto jednak korzystać z oferty sprawdzonych dystrybutorów, gdzie możemy liczyć na fachową pomoc w doborze odpowiedniego produktu. Przed zakupem należy zapoznać się z informacjami, które producent paszy zawarł na opakowaniu. Na etykiecie muszą znaleźć się wszystkie składniki, których użyto do wykonania mieszanki oraz procentowa zawartość składników pokarmowych. Pasze dla niosek zawierają zazwyczaj pszenicę, kukurydzę, słonecznik oraz dodatki poprawiające odporność takie jak czosnek, jeżówka czy oregano. Warto wybierać pasze ekologiczne, bez dodatku składników modyfikowanych genetycznie. Pozwoli to na uzyskanie jaj o nieprzeciętnych walorach smakowych, które są tak cenione przez polskich smakoszy. Pamiętajmy przy tym, że jeżeli nie hodujemy niosek na skalę przemysłową, poza okresem zimowym- pasza pełnoporcjowa powinna pełnić rolę paszy uzupełniającej.