Gęsinę można podać na wiele różnych sposobów, a konkretna forma dań zazwyczaj uzależniona jest od danego regionu. Mięso z gęsi charakteryzuje się nie tylko doskonałymi walorami smakowymi, ale przede wszystkim – co zresztą zostało już naukowo udowodnione – niezwykle cennymi wartościami odżywczymi. Dlatego też dziwi fakt, że potrawy z gęsi traktowane są jako okazjonalny sposób urozmaicenia diety. Co warto wiedzieć na ten temat?
Czym charakteryzuje się mięso z gęsi?
Z pewnością warto zacząć od tego, że w porównaniu do innych gatunków mięsa drobiowego, gęsina charakteryzuje się wyraźnie korzystniejszym rozkładem kwasów tłuszczowych oraz zawiera aż 23% białka, w którego składzie można znaleźć wszystkie aminokwasy egzogenne. Sprawa wyda się tym ciekawsza, im bardziej uświadomimy sobie fakt, że są to substancje, których organizm nie może wytworzyć samodzielnie i muszą zostać dostarczone wraz z pożywieniem. Specjalistyczne badania jednoznacznie potwierdzają także, iż gęsina to cenne źródło witamin.
Wśród nich znajdą się przede wszystkim te z grupy B, A oraz E. Mięso zawiera także ważne składniki mineralne takie jak m.in. potas, fosfor, magnez, żelazo i cynk. Jednym słowem wszystko to, dzięki czemu ludzki organizm może funkcjonować w prawidłowo. Oczywiście ostateczne walory smakowe i odżywcze mięsa uzależnione są od sposobu hodowli drobiu. Jak zatem rozpoznać, czy ma się do czynienia z produktem najwyższej jakości?
Dlaczego proces hodowli ma wpływ na smak mięsa?
Nie trzeba być wybitnym znawcą sztuki kulinarnej, aby wyraźnie wyczuć różnicę pomiędzy gęsiną pochodzącą z chowu przemysłowego a tą z hodowli prowadzonych w sposób ekologiczny. Dlaczego zatem czynnik ten ma tak ogromny wpływ na smak? Odpowiedź jest bardzo prosta. Chodzi oczywiście o to, czym karmione jest ptactwo. Jeżeli hodowla nastawiona jest na sprzedaż hurtową, to dla zmaksymalizowania zysków drób karmiony jest różnego rodzaju paszami o właściwościach przyspieszających wzrost. W ich składzie bardzo często znaleźć można m.in. mączki rybne, które dają później charakterystyczny posmak.