Gęsinę można podać na wiele różnych sposobów, a konkretna forma dań zazwyczaj uzależniona jest od danego regionu. Mięso z gęsi charakteryzuje się nie tylko doskonałymi walorami smakowymi, ale przede wszystkim – co zresztą zostało już naukowo udowodnione – niezwykle cennymi wartościami odżywczymi. Dlatego też dziwi fakt, że potrawy z gęsi traktowane są jako okazjonalny sposób urozmaicenia diety. Co warto wiedzieć na ten temat?

Czym charakteryzuje się mięso z gęsi?


Z pewnością warto zacząć od tego, że w porównaniu do innych gatunków mięsa drobiowego, gęsina charakteryzuje się wyraźnie korzystniejszym rozkładem kwasów tłuszczowych oraz zawiera aż 23% białka, w którego składzie można znaleźć wszystkie aminokwasy egzogenne. Sprawa wyda się tym ciekawsza, im bardziej uświadomimy sobie fakt, że są to substancje, których organizm nie może wytworzyć samodzielnie i muszą zostać dostarczone wraz z pożywieniem. Specjalistyczne badania jednoznacznie potwierdzają także, iż gęsina to cenne źródło witamin.

Wśród nich znajdą się przede wszystkim te z grupy B, A oraz E. Mięso zawiera także ważne składniki mineralne takie jak m.in. potas, fosfor, magnez, żelazo i cynk. Jednym słowem wszystko to, dzięki czemu ludzki organizm może funkcjonować w prawidłowo. Oczywiście ostateczne walory smakowe i odżywcze mięsa uzależnione są od sposobu hodowli drobiu. Jak zatem rozpoznać, czy ma się do czynienia z produktem najwyższej jakości?

Dlaczego proces hodowli ma wpływ na smak mięsa?


Nie trzeba być wybitnym znawcą sztuki kulinarnej, aby wyraźnie wyczuć różnicę pomiędzy gęsiną pochodzącą z chowu przemysłowego a tą z hodowli prowadzonych w sposób ekologiczny. Dlaczego zatem czynnik ten ma tak ogromny wpływ na smak? Odpowiedź jest bardzo prosta. Chodzi oczywiście o to, czym karmione jest ptactwo. Jeżeli hodowla nastawiona jest na sprzedaż hurtową, to dla zmaksymalizowania zysków drób karmiony jest różnego rodzaju paszami o właściwościach przyspieszających wzrost. W ich składzie bardzo często znaleźć można m.in. mączki rybne, które dają później charakterystyczny posmak.

Dlatego też bez względu na to, czy potrzebujemy gęsi na potrzeby własnej hodowli, czy też na ubój, warto skorzystać z oferty przygotowanej przez najlepszych w specjalistów w branży. Zdecydowanie zalicza się do nich Zakład Wylęgu Drobiu prowadzony przez Mariannę Krysiak, który od lat słynie z umiejętności indywidualnego podejścia do potrzeb klientów. Gęsi z hodowli ekologicznych stanowią najlepszą gwarancję wykwintnego i niepowtarzalnego smaku przyrządzanych z ich mięsa potraw.