Spożywanie ryb to samo zdrowie, zaś o zwiększenie liczby dań z ryby w naszej diecie od lat apelują dietetycy i lekarze. Warto jednak pamiętać, że ryba rybie nierówna, a co za tym idzie przy ich wyborze warto zwrócić uwagę nie tylko na wartości odżywcze poszczególnych gatunków, ale także na warunki w jakich były one hodowane. Nie da się przy tym ukryć, że zarówno pod względem smaku oraz walorów zdrowotnych, jak
i wysokich wymagań hodowlanych, na tle innych ryb wyróżnia się pstrąg tęczowy, który coraz częściej gości na naszych stołach.
Pstrąg tęczowy – jedz smacznie i zdrowo
Pstrąg to gatunek należący do grona najzdrowszych i najsmaczniejszych ryb. Pochodzi on z rodziny łososiowatych i jest drapieżnikiem żyjącym w słodkich, czystych oraz dobrze natlenionych wodach. Pstrąg to jednak nazwa, która obejmuje kilka podgatunków, z których najpopularniejszy jest pstrąg tęczowy oraz potokowy i źródlany. Oprócz doskonałego smaku gatunek ten znany jest również z licznych i cennych właściwości prozdrowotnych. Ryba ta, ze wszystkich gatunków ryb słodkowodnych, posiada największe ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (substancje te chronią nasz układ nerwowy, a także nasze serce - obniżając poziom złego cholesterolu we krwi). Pstrąg to również doskonałe źródło pełnowartościowego białka oraz minerałów takich jak magnez, żelazo, potas, cynk, jod, fosfor oraz selen. Gatunek ten dostarcza także witamin z grupy A, B, E i D, które pełnią w naszym organizmie szereg ważnych zadań. Nie należy przy tym zapominać, że ryba ta ceniona jest przede wszystkim ze względu na doskonałe walory smakowe, a także na małą kaloryczność. Aby jednak w pełni cieszyć się jej smakiem i właściwościami prozdrowotnymi, warto zadbać aby zakupione przez nas ryby pochodziły z wyspecjalizowanych gospodarstw rybnych, takich jak Gospodarstwo Rybackie Eko - Pstrąg Beskid Sp. z o.o..
Hodowla pstrąga w rękach specjalistów
Górskie potoki i krystalicznie czysta woda to środowisko, z którym najczęściej kojarzy nam się pstrąg. Niemniej jednak aby kupić tą wspaniałą rybę nie musimy jechać w góry, gdyż hodowla pstrągów to działalność, którą prowadzi szereg gospodarstw na terenie całego kraju. Należy przy tym pamiętać, że w przypadku pstrąga cały proces hodowlany jest bardzo wymagający, zaś stworzenie podobnych do naturalnych warunków stanowi niezwykle skomplikowane i wymagające wyzwanie, które stoi przed hodowcami. Wynika to z faktu, że gatunek ten nie toleruje wody zanieczyszczonej, a co za tym idzie wymaga wody czystej oraz dobrze natlenionej. Dlatego też w przypadku hodowli niezbędne jest zastosowanie różnego rodzaju filtrów, których zadaniem jest oczyszczanie środowiska wodnego z resztek pokarmu oraz produktów przemiany materii. Ze względu na aktywny tryb życia pstrągów same stawy hodowlane bardzo często tworzy się bezpośrednio na płynącej rzece lub potoku, wstawiając tam siatki uniemożliwiające ucieczkę ryb. Innym rozwiązaniem są zbiorniki w kształcie podłużnym lub klinowatym, gdzie dopływ i odpływ są również zabezpieczone drobną siatką. Wyspecjalizowane gospodarstwa, które zajmują się hodowlą pstrągów można podzielić na samowystarczalne (gdzie występują wszystkie formy pstrąga - od ikry do tarlaków) lub niepełne (utrzymujące tylko tarlaki i produkujące materiał zarybieniowy lub umożliwiające rozwój włącznie ryb towarowych). Warto także pamiętać, że prawidłowo prowadzona hodowla, oprócz zapewnienia właściwych warunków bytowych, wymaga także doboru odpowiednio zbilansowanej karmy i właściwej częstotliwość karmienia.
Mięso pstrągów z wyspecjalizowanej hodowli jest bardzo dobrej jakości. Wpływa na to fakt, że doświadczeni hodowcy pilnują, aby ryby nie były karmione w sposób sztuczny, czyli tuczone, co możemy poznać po chudym mięsie o odpowiedniej strukturze. Dodatkowo profesjonalnie prowadzone gospodarstwa rybackie dbają również, aby w zbiorniku nie znajdowało się zbyt wiele ryb, co sprawia, że mają one odpowiednią przestrzeń do rozwoju, dzięki czemu rosną powoli i nie nabierają zbędnego tłuszczu.