Młóto browarniane to paszą mlekopędna, poprawiająca jakość mleka krowiego. Powstaje jako produkt uboczny przy warzeniu piwa i jest szeroko stosowane, jako składnik diety zwierzą hodowlanych. Odpowiednio stosowane młóto browarniane może przynieść szereg korzyści, jednak pasza ta posiada także wady. Sprawdź, dlaczego warto stosować je jako element diety bydła i trzody chlewnej oraz na co należy uważać.

Zalety stosowania młóta browarnianego w żywieniu zwierząt hodowlanych

Można śmiało stwierdzić, że poprawnie podawane młóto browarniane liczne zalety. Dzienna dawka tej paszy dla krów w okresie laktacji nie powinna jednak przekraczać 6-8 kg na sztukę. Należy również pamiętać o tym, że zawartość młóta w paszy musi być zależna od pozostałych dodatków, a w szczególności od ilości zawartego w nich włókna.

Wysłodziny browarniane powinno się podawać zwierzętom na początku i w środku okresu  laktacji, najlepiej w połączeniu z kiszonką z kukurydzy i traw, lub roślin motylkowych. Młóto jest cennym źródłem białka, a przy tym pokarmem stosunkowo tanim, dzięki któremu możemy obniżyć koszty żywienia stada. Młóto pozytywnie wpływa na pracę żwacza oraz dostarcza krowom mnóstwo mikro  i makroelementów. Jest niezwykle bogate w cenne dla zwierząt hodowlanych witaminy:

  • B1,
  • B2,
  • B4,
  • B5,
  • A,
  • E

oraz niezbędne aminokwasy. Białko w młócie browarnianym  charakteryzuje się odpowiednim dla bydła hodowlanego profilem aminokwasowym - zawiera sporo lizyny i małe ilości metioniny. Dzięki temu wysłodziny browarniane są dobrze tolerowane jako element diety. Stosowanie młóta browarnianego ma pozytywny wpływ na mleczność krów, jakość produkowanego przez nie mleka, płodności zwierząt, a także ich zdrowy wygląd i ogólną kondycję.

Młóto browarniane to pożywieniem bogatym w białko i dobrą alternatywą dla powszechnie stosowanych otrąb ze względu na wysoką zawartość włókna – w suchym młocie browarnianym stanowi ono nawet 15% masy.

Stosowanie młota browarnianego jako dodatku paszowego ma wiele zalet, także jeżeli chodzi o karmienie macior niskoprośnych. Podczas trzech pierwszych miesięcy ciąży, wymagają one bowiem karmienia paszą z wysoką zawartością włókna i o małej koncentracji energii, a młóto browarniane spełnia oba z tych warunków.

Wady młota browarnianego jako paszy

Skarmianie bydła i trzody chlewnej młotem browarnianym może mieć także w wady, jeśli  będzie ono źle dawkowane, jednak są to sytuacje niezwykle rzadkie i nie mają miejsca, gdy dawkowanie przebiega zgodnie z zaleceniami. Warto także zwrócić uwagę na pochodzenie młota browarniczego – najlepsze wartości odżywcze posiadają wysłodziny po produkcji piwa pils, jakie znajdziesz w ofercie firmy Domino – polskiego dystrybutora młóta browarnianego.

Ze względu na wysoką zawartość błonnika w wysłodzinach browarnianych przekroczenie zalecanej dziennej dawki może skutkować  biegunkami u krów. Jest to niebezpieczne, ponieważ nie tylko źle wpływa na stan zdrowia zwierzęcia, ale również w dłuższej perspektywie może skutkować obniżeniem zawartości tłuszczu w mleku, problemami w rozrodzie i okresie okołoporodowym. Należy więc zachować szczególną ostrożność podczas łączenia do z innymi paszami o wysokiej zawartości włokiem – np. otrębami.

Pokarm ten charakteryzuje się niewielką zawartością energii, powinien wiec być dawkowany w odpowiednich proporcjach do śruty zbożowej, aby zapewnić zwierzętom energię do prawidłowego funkcjonowania. Należy także unikać karmienia młotem browarniczym  krowom zasuszonym, gdyż może to powodować problemy w okresie okołoporodowym.