Maty dezynfekcyjne są bardzo ważne w każdym współczesnym gospodarstwie rolnym, szczególnie kiedy hodowana jest trzoda chlewna czy też drób. Zabezpieczają one wnętrze budynku inwentarskiego, a nawet jego obszar w przypadku mat umieszczonych przed wjazdem na ekspozycję na groźne wirusy jak np. afrykański pomór świń czy ptasia grypa. Choroby stada mogą drastycznie wpłynąć na opłacalność hodowli. Sprawdź, co dokładnie warto wiedzieć na temat mat dezynfekcyjnych i co ma do zaoferowania firma Agro-Serwis Kałeccy!

Czym dokładnie cechują się maty dezynfekcyjne?

Nowoczesne gospodarstwa rolne o profilu zwierzęcym musza borykać się z różnymi problemami, dotyczącymi wciąż rosnących kosztów produkcji, a także groźnych chorób. Aby hodowla zwierząt była opłacalna, trzeba nie tylko organizować odpowiednio pracę, a także o dobrostan i bezpieczeństwo zwierząt. Maty dezynfekcyjne są jednym z najlepszych sposobów zapobiegania przenoszeniu się groźnych chorób, które dotyczą przede wszystkim trzody chlewnej i drobiu. Mogą dotykać też bydła. Maty odpowiednio umieszczone pozwalają zapobiec wnoszeniu bakterii oraz wirusów do stref: produkcyjnych, inwentarskich, magazynowych gospodarstwa przez ludzi, pojazdy wjeżdżające na teren gospodarstwa oraz przez same zwierzęta, które np. są wyprowadzane na pastwisko.

Zakup mat dezynfekcyjnych jest dobrym rozwiązaniem, gdyż choroba zwierząt wpływa niezwykle negatywnie na kondycję zdrowotną zwierząt, a nawet może prowadzić do ich śmierci. Wysokiej jakości maty oferowane przez firmę Agro-Serwis Kałeccy cechują się wytrzymałością na ścieranie, łatwością w czyszczeniu, co obejmuje np. codzienne zamiatanie z resztek błota, kurzu czy paszy. Ważne jest też, aby mata miała bardzo dobrą chłonność, co będzie zapobiegać rozlewaniu się preparatu dezynfekcyjnego, a w efekcie jego mniejsze zużycie przy maksymalnej skuteczności. Dla bezpieczeństwa pracowników gospodarstwa powinny mieć one także powierzchnię antypoślizgową, która to zapobiega przemieszczeniu podczas użytkowania, a także zapewnia bezpieczeństwo.

Co jeszcze warto wiedzieć o matach dezynfekcyjnych?

Najlepiej wybierać modele mat, które są zaopatrzane w specjalne pokrowce na zamek błyskawiczny oraz wymienialne maty poliuretanowe, które powinny każdego nią być płukane i czyszczone a po zużyciu wymianie na nowe. Zabezpieczenie gospodarstwa poprzez wyłożenie mat dezynfekcyjnych to jedna podstawowych zasad bioasekuracji w walce z afrykańskim pomorem świń, jednak ważne jest ich prawidłowe umieszczenie, szczególnie przy wejściu do budynku inwentarskiego. W zależności od zastosowania, wymiary mat mogą być różnej długości i szerokości.  Te przed wejściem do chlewni czy kurnika powinny mieć szerokość nie mniejszą, niż szerokość wejścia czy wyjścia, grubość około 4-5 cm oraz przynajmniej 1 m długości.

Niezwykle szerokie wybór mat dezynfekcyjnych z wytrzymałych materiałów, odpornych na ścieranie posiada doświadczona i rzetelna firma Agro-Serwis Kałeccy z Przedbojewic, znajdujących się w województwie kujawsko-pomorskim, której właścicielem jest Grzegorz Kałecki. Przedsiębiorstwo to posiada w swojej ofercie także artykuły i sprzęty do  pełnego wyposażenia budynków inwentarskich, takich jak kurniki, obory, chlewnie i stajnie. Dla optymalnego bezpieczeństwa maty umieszcza się też przy wjeździe do gospodarstwa oraz w miejscu, którędy zwierzęta wychodzą na wybieg – pozwala to zdezynfekować ich racice czy pazury. Krowy czy kury wracające z wybiegu przenoszą różne drobnoustroje, które mogą powodować liczne choroby.  Maty do dezynfekcji do miejsce przez które wchodzą zwierzęta są zazwyczaj grubsze (około 10 cm), tak aby racice były zdezynfekowane również w okolicy pęciny, nie tylko rogu racicowego.