Każdy z nas od czasu do czasu ma ochotę na dobrego burgera. Jako że tego rodzaju danie staje się coraz bardziej popularne w naszym kraju, zdecydowanie warto będzie przyjrzeć się temu, co decyduje o jego jakości. W poniższym wpisie skupiamy się na szczegółowym opisie wszelkich składników, które to mogą mieć wpływ na ostateczny smak przyrządzonego przez nas burgera.

Podstawowe kwestie

Prawdopodobnie najważniejszy składnik odpowiadający za jakość danego burgera stanowi mięso. Jak pewnie wielu z Was doskonale wie, to właśnie mięso nadaje burgerowi ostateczny smak czy też aromat. Dlatego też specjaliści niemal zawsze podkreślają, aby wykorzystywać mięso odznaczające się jak najlepszą możliwą jakością. Jak udało nam się ustalić, szczególnie dobrym pomysłem okazuje się w tym przypadku stawianie na mięso z karku wołowego. Zresztą, mięso wołowe to dla wielu tak naprawdę nieodzowny składnik tego typu dań, gdyż to właśnie burgery przyrządzone z wykorzystaniem tego rodzaju mięsa uznawane są niemal obiektywnie za najlepsze. Jest to jednak mimo wszystko kwestia gustu, gdyż znajdą się na świecie takie osoby, które wolą inne mięso.

Samo mięso wołowe w sobie nie sprawi jednak od razu, że burger będzie wyśmienity. Trzeba będzie bowiem zadbać o kilka aspektów, które wpływają na jego smak. Zatem, mięso wołowe powinno być przede wszystkim średnio zmielone. Co więcej, oprócz karku wołowego, równie dobre mięso można uzyskać z takich części tuszy wołowej, jak udziec wołowy, rostbef oraz antrykot. Warto przy tym wspomnieć, że za smak mięsa w burgerze będzie odpowiadać także zachowywanie odpowiednich proporcji mięsa i tłuszczu. Dobrze będzie również zadbać o grubość kotleta tak, aby nie był ani zbyt gruby, ani zbyt cienki – z naciskiem na to drugie. Może to sprawić, że proporcje składników wpływające na smak burgera zostaną po prostu zaburzone. Specjaliści zalecają więc wykorzystywanie kotletów o grubości dwóch centymetrów.

Co jeszcze warto wiedzieć?

W temacie dobrych burgerów warto będzie wspomnieć jeszcze o co najmniej kilku kwestiach. Zanim jednak to zrobimy, pragniemy zaznaczyć, że poszczególne związane z tym informacje udało nam się ustalić dzięki konsultacji ze specjalistami z restauracji Lapidarium. Tak więc, mając na celu przygotowanie burgera dobrej jakości będziemy musieli zadbać również o odpowiedni sposób smażenia. Jak łatwo się domyślić, będzie to miało znaczący wpływ na ostateczny smak zaserwowanego burgera. Dlatego też zdaniem specjalistów, najlepsze rozwiązanie stanowi w tym przypadku smażenie burgera na grillu. Nieco rzadziej zaleca się stosowanie rozwiązań w postaci smażenia w głębokim tłuszczu czy też piekarniku, choć wcale nie oznacza to, że burger wysmażony w ten sposób nie będzie nam smakował.

Krótko dobrze będzie wspomnieć także o stopniu wysmażenia samego mięsa. Tutaj, dobrze będzie zwrócić swoją uwagę szczególnie w stronę wołowiny. Jak pewnie wiecie, mowa jest oczywiście o średnio krwistym, krwistym oraz mocno wysmażonym mięsie. Trudno jest jednak ocenić smak mięsa w zależności od jego stopnia wysmażenia, gdyż każdy ma swoje własne zdanie na ten temat. Na pewno jednak trzeba przy tym wszystkim pamiętać, aby nie przesadzić ze smażeniem burgera, gdyż może to znacząco pogorszyć smak mięsa. W efekcie, zdecydowanie warto pamiętać o wszystkich tych elementach podczas smażenia czy też zamawiania burgera.

To nie wszystko

Na koniec, w temacie dobrych burgerów dobrze będzie wspomnieć jeszcze krótko o samej bułce. W końcu, samo mięso nie wystarczy nam w momencie, gdy mamy do czynienia z niskiej jakości bułką. Dlatego też najlepiej będzie, gdy zamówimy burgera w bułce maślanej, która to to jest zbita oraz w miarę miękka. Takie połączenie sprawi, że wszystkie składniki burgera utworzą smakowitą całość. Oprócz tego, tworząc burgera trzeba także stosownie zadbać o proporcje oraz jakość dodatków. Tutaj, mowa jest przede wszystkim o tym, aby korzystać chociażby ze świeżych warzyw. Nie bez znaczenia będą także wysokiej jakości sosy czy pikle.