O tym, że ryby zawierają wiele cennych składników odżywczych, nie trzeba nikomu przypominać. Jednakże jest coś, co czym wiele osób nie wie! A mianowicie – obróbka cieplna może zdecydowanie zredukować zawartość korzystnych dla zdrowia składników np. witamin. Czy wobec tego warto spożywać rybę na surowo? Czy jest to bezpieczne i gdzie jeść, aby mieć pewność, że ryba będzie zawsze świeża?
Jakie wartości ma surowa ryba?
Zalety surowej ryby zostały odkryte tysiące lat temu, szczególnie na terenie Azji. Do dziś regularnie docierają do nas informacje z Japonii i innych azjatyckich krajów o kolejnych długowiecznych osobach. Sekretu długowieczności doszukujemy się przede wszystkim w diecie Azjatów, a jak powszechnie wiadomo – spożywanie surowych ryb nie jest im obce! Surowe ryby dostarczają organizmowi wszystkich cennych substancji odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu: kwasy tłuszczowe Omega-3, witaminę D, witaminy z grupy B oraz cenne pierwiastki np. selen lub potas. To właśnie witaminy są najbardziej wrażliwe na obróbkę cieplną, dlatego po ugotowaniu lub usmażeniu ryby, zostają ich niewielkie ilości.
Nie tylko sushi!
Surowa ryba kojarzy nam się najczęściej jako składnik sushi, ale to tylko jedna z wielu potraw, jakie są serwowane z ryb niepoddanych obróbce cieplnej. W restauracjach można znaleźć wiele innych dań np. Carpaccio lub tatar. Carpaccio to cienkie plasterki surowej, często marynowanej ryby. Podaje się je jako przystawkę, najczęściej do jego przygotowania używa się łososia lub tuńczyka. Te same ryby wykorzystuje się również do zrobienia tatara, choć niektóre restauracje sięgają również po inne gatunki np. suma lub pstrąga. Dodatek aromatycznych przypraw sprawia, że Carpaccio i tatar z ryb zyskują coraz więcej zwolenników. Nawet wśród osób, które wcześniej stroniły od surowego mięsa.
Gdzie jeść surowe ryby?
Wiele osób unika spożywania surowej ryby w obawie przed zatruciem. Jeśli chcesz skosztować Carpaccio lub tatara bez ryzyka zjedzenia nieświeżego mięsa, zawsze wybieraj profesjonalne restauracje, które zaopatrują się u zaufanych dostawców ryb i dbają o to, aby wszystkie ich potrawy były smaczne i świeże. Przykładem może być gdańska restauracja Przystanek Rybakówka Sp. z o.o. Sp.k., która w swojej ofercie prócz tradycyjnych ryb smażonych i pieczonych, oferuje swoim gościom również dania na surowo – właśnie w formie Carpaccio lub tatara. Jeśli nigdy wcześniej nie zdarzyło Ci się zjeść dania z surowej ryby, lepiej unikać przyrządzania jej w domu. Niedoświadczone osoby mogą mieć problem z oceną jakości surowego mięsa oraz jego przyprawieniem i po prostu się do niego zrażą.