Pizza to najpopularniejsze danie włoskie, spożywane i uwielbiane niemalże na całym świecie. Pizza zrobiła ogromną karierę, ze względu na swój smak i kulturę jej jedzenia. Ponadto wykonuje się ją szybko, a jej cena nie jest wygórowana. Jak się okazuje, na rynku restauracje oferują różnego rodzaju pizzę, która często odbiega od tej prawdziwej - włoskiej. Jak ją rozpoznać? Co cechuje typowo włoski wyrób?
Pizzeria Guccio, założona w 2003 roku przez Rafała Gardulskiego, to jedna z najbardziej popularnych pizzerii w Świeciu i okolicach. Znajdująca się przy ul. Kościuszki 9, oferuje szeroki wybór pizz, w tym mięsnych, wegetariańskich i z owocami morza, a także dania kuchni polskiej, fast food, sałatki autorskie oraz pyszne desery, w tym lody włoskie w sezonie letnim. Pizzeria specjalizuje się także w dostawie na terenie Świecia i powiatu świeckiego oraz organizacji imprez okolicznościowych. Dzięki pasji właściciela do gotowania oraz wysokiej jakości składnikom, Pizzeria Guccio cieszy się uznaniem i regularnie otrzymuje pozytywne opinie. Klienci mogą cieszyć się smakiem potraw na miejscu lub zamówić je na wynos. Pizzeria jest czynna przez cały tydzień, z wydłużonymi godzinami otwarcia w piątki i soboty.
Pizza - najbardziej znane danie na świecie
Na rynku funkcjonują restauracje, które oferują własny wybór dodatków do pizzy. W rzeczywistości, włoska pizza tworzona jest według pewnych reguł. Najbardziej wyrazisty smak w restauracji Michała Pawlaka ma pizza, która składa się z przaśnego chlebowego ciasta, na którym znajdują się trzy lub cztery składniki. Co najważniejsze – całość powinna być wypiekana w piecu.
Z historii wiemy, że od starożytności aż do końca XIX wieku, pizza uchodziła za danie najuboższej warstwy społeczeństwa. Codzienną potrawą chłopów i biedoty było cienkie ciasto chlebowe, z dodatkiem cebuli czy czosnku, posypane bazylią lub rozmarynem. Niekiedy urozmaicano je serem lub rybą.
Pizzowa rewolucja
Pizza jeszcze bardziej zyskała na popularności, kiedy to Margherita di Savoia bardzo zachwyciła się tym daniem i nazwała placek chlebowy z pomidorami i serem mozzarellą, znaną i do dziś wypiekaną w Pizzerii Guccio - pizzą margheritą. To moment to swoisty przełom dla pizzy, bowiem stała się ona wówczas daniem narodowym. Bazując na historii, warto zaznaczyć, że pomidory spożywała niegdyś jedyne elita, ale ich upowszechnienie spowodowało, że stały się podstawowym składnikiem włoskiej kuchni.
Popularne rodzaje włoskiej pizzy
Ciasto typowej włoskiej pizzy oferowanej przez Pizzerię Guccio wykonane jest na podstawie mąki pszennej, droższy, wody oraz szczypty soli. Ciasto powinno wyrabiać się ręcznie, a jego grubość nie powinna przekraczać 3 mm. Ciasto na pizzę musi być wypiekane w piecu – najlepiej na kamieniu. Popularne składniki, które lądują na pizzy to: pomidory, czosnek , oregano, ser mozzarella, cebula, kapary, karczochy i warzywa, takie jak bakłażan czy cukinia. Dodatkiem do każdej pizzy są zioła.