Obok bigosu czy zapiekanek, pierogi należą do tych dań, które w Polsce jadają niemal wszyscy, a za granicą trudno je znaleźć w menu. Uznawane za jedne z tradycyjnych polskich dań, występują w wielu odmianach. I choć niemal każdy z nas w pierwszej kolejności przywołuje na myśl pierogi ruskie, warto zatrzymać się na chwilę i zapoznać z innymi rodzajami pierogów. Tym bardziej że trudno zliczyć wszystkie występujące w Polsce odmiany. Sprawdź, co oferuje Catering Natali Hrom w Brzesku!
Kilka słów o pierogach
Choć przywędrowały do nas z Chin, które są ich kolebką, nasza polska kuchnia obrosła we własne odmiany tej potrawy. W naszym rozumieniu pierogi są mączną potrawą, w której nadzienie – słodkie lub słone, zależnie od rodzaju – zostało zawinięte w pszenne ciasto drożdżowe lub makaronowe. Następnie całość została poddana obróbce cieplnej przez gotowanie na parze, smażenie lub gotowanie w wodzie, w efekcie tworząc różne kompozycje smakowe.
Jakie rodzaje pierogów wyróżniamy?
Zacznijmy od podstaw, czyli wspomnianych pierogów ruskich, które chyba najczęściej trafiają na nasze stoły. Ich ciasto składa się z mąki, soli i wody, natomiast farszem jest masa ziemniaczano-twarogowa z podsmażoną cebulką. Kolejnym, sztandarowym przykładem są pierogi leniwe, których wypełnienie stanowi twaróg. Dzięki temu stanowią o wiele słodszą odmianę, która idealnie komponuje się z roztopionym masłem na talerzu.
Dzieci nie bez powodu najczęściej sięgają po pierogi nadziewane owocami, zwłaszcza truskawkami. W sezonie stanowią one jedną z ulubionych potraw z tymi owocami, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by za farsz posłużyły inne owoce, choćby śliwki. Nikt też nie wyobraża sobie wigilii bez tradycyjnych uszek, czyli pierogów z kapustą i grzybami, których kształt przypomina małe ucha.
Wśród lokalnie popularnych w Polsce rodzajów pierogów wyróżnia się też pierogi z kaszą gryczaną, pierogi z jagodami czy też z mięsem. W zasadzie każdy region naszego kraju posiada swoją, lokalną odmianę pierogów, która jest ulubioną potrawą niejednego mieszkańca.
Gdzie kupić pierogi?
Nie ulega wątpliwości, że – jak każda potrawa – najlepiej smakują własnej roboty, przyrządzone w domowym zaciszu. Niemniej w dzisiejszym, zabieganym świecie coraz trudniej znaleźć czas na przygotowywanie potraw, dlatego warto zdecydować się na pierogi na zamówienie. Część pierogarni – czyli lokali restauracyjnych, serwujących te potrawy – oferuje nawet pierogi z dowozem do domu. Wystarczy złożyć zamówienie i można cieszyć się obiadem, na jaki nie możemy sobie pozwolić ze względu na brak czasu lub nasze ograniczone zdolności kulinarne.
Warto jednak rozważyć inną opcję – istnieją przedsiębiorstwa, których obszarem działania jest produkcja artykułów spożywczych. Tak właśnie działa między innymi Catering Natali Hrom, który znajduje się w Brzesku. Ten producent żywności od wielu lat zajmuje się wyrobem różnych rodzajów pierogów, domowych obiadów i zup, kartaczy czy także wiejskiego smalcu, dowożąc catering do osób prywatnych oraz przedsiębiorstw. Wybierając potrawy wyprodukowane przez firmę, zapewniamy sobie lub gościom świeże jedzenie najwyższej jakości, które z pewnością przywiedzie na myśl domową kuchnię.
Oferta Cateringu Natali Hrom
Jak zostało wspomniane wyżej, Catering Natali Hrom to firma specjalizująca się w cateringu z pierogami. Oferuje ona domowe pierogi w różnych smakach, między innymi: z mięsem, kapustą, soczewicą czy ze szpinakiem. W jej ofercie znajdują się również pierogi wytrawne oraz na słodko, a także pierogi z łososiem, papryczką chili i grzybami. Dodatkowo firma zapewnia również domowe obiady oraz zupy. Wyróżniającym się elementem Catering Natali Hrom jest fakt, że ich pierogi są robione ręcznie bez konserwantów. Firma świadczy usługi cateringowe oraz dowozi zamówione potrawy do klienta.