W Polsce w ostatnich latach popularne stały się restauracje włoskie, japońskie, marokańskie, czy indyjskie. Wśród zagranicznych smaków, Polacy upodobali sobie również dania gruzińskie, ukraińskie, czy węgierskie. Te ostatnie mają duży związek z tradycyjną kuchnią polską, która dzisiaj oferowana jest przez modne restauracje, na przykład Bistro Kurczak. Zainteresowanie rodzimymi potrawami jest zaś bardzo duże, również ze strony obcokrajowców.
Domowe obiady kuchni polskiej
Jeszcze kilka lat temu restauracje serwujące polskie potrawy były odwiedzane głównie przez smakoszy i osoby, które chciały poszerzać zakres swoich doznań smakowych. Dzisiaj tradycyjna kuchnia jest ważnym elementem krajowego restauratorstwa, ponieważ jest bardzo syta i przede wszystkim domowa! Wiele osób tęskni bowiem za babcinymi zupami i daniami głównymi, których wyrazistość, wygląd oraz oczywiście smak były niepowtarzalne. Staropolskie restauracje, są konkurencją dla kuchni indyjskiej, włoskiej, czy też meksykańskiej. Między innymi dlatego, że pozwalają zdrowo się najeść, bez wyliczonych małych porcji, które wielokrotnie nie są w stanie zadowolić apetytu.
W czym tkwi sukces kuchni polskiej?
Sukces restauracji z domowymi obiadami kuchni polskiej, tkwi nie tylko w sentymencie i przywiązaniu do regionalnych smaków. Jest to również efekt wykorzystywania dużej ilości różnych warzyw, które pochodzą od sprawdzonych rolników. Podobnie jest z daniami mięsnymi, które powstają ze składników najwyższej jakości. Istotne są również odpowiednie receptury przyrządzania, a także liczne ziołowe przyprawy. Nie jest bowiem łatwe odtworzenie potraw ze staropolskich restauracji w swoim domu. Obcokrajowców zaś wielokrotnie zachwyca niepowtarzalna różnorodność polskich propozycji, a także wyrazistość ich smaków. Pyszne sosy, farsze i polewy to jedne z charakterystycznych cech naszej kuchni.
Potrawy serwowane w restauracjach kuchni polskiej
Restauracje kuchni polskiej serwują bardzo różne potrawy, którymi są zarówno dania mięsne, jak też liczne zupy, w tym grochówka i rosół. Wielokrotnie w takich miejscach, które zachęcają swoją przytulnością, można również zjeść schab, mięso drobiowe w przeróżnych odsłonach. Wszystkie propozycje, które wymieniamy są serwowane między innymi w Bistro Kurczak w Rokietnicy, miejscowości na terenie województwa wielkopolskiego. Tę firmę gastronomiczną prowadzi Michał Furmaniak. Bistro oferuje dania do zjedzenia na miejscu jak i na wynos.
W powyższym akapicie wstępnie wspomnieliśmy o propozycjach Bistro Kurczak. Teraz warto rozwinąć opis przygotowanego przez nie menu. Obejmuje takie potrawy jak:
kotlety schabowe i mielone,
kurczaki z rożna,
sznycel drobiowy i devolay,
wątróbka drobiowa,
zupa ogórkowa i pomidorowa.
Do potraw mięsnych są rzecz jasna dodawane są pysze surówki ze świeżych warzyw. Za przygotowywanie wszystkich wymienionych potraw odpowiadają doświadczeni i wykwalifikowani kucharze. Zachęcamy do odwiedzin w Bistro Kurczak.