O tym jak ważny jest dostęp do zdrowej i właściwie wyprodukowanej żywności nie trzeba nikogo przekonywać. Warto jednak mieć świadomość, że stan i jakość produktów spożywczych podlega określonym regulacjom prawnym, a co za tym idzie wszystkie firmy, które zajmują się produkcją i obrotem żywności zobowiązane są do wprowadzenia i stosowania systemu HACCP, identyfikującego oraz niwelującego zagrożenia związane z żywnością. Aby jednak system ten prawidłowo spełniał swoją rolą niezbędne są również regularne audyty, których przeprowadzanie warto zlecać specjalistom, takim jak Krzysztof Bałkowiec TBF Systemy Jakości.
Kilka słów o systemie HACCP
HACCP to skrót angielskiej nazwy „Hazard Analysis and Critical Control Point System”, co w tłumaczeniu oznacza System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów. System HACCP, którego wdrożenie stanowi obowiązek wynikający z unijnych i polskich przepisów prawa, pozwala zapewnić bezpieczeństwo żywności, poprzez stałe monitorowanie zagrożeń biologicznych, chemicznych i fizycznych w procesie produkcji, przygotowywania posiłków, przechowywania produktów, dystrybucji itp. Nie należy przy tym zapominać, że HACCP jest systemem przyjaznym i korzystnym zarówno dla przedsiębiorcy, który działa w obszarze żywności, jak i dla konsumenta, przy czym jego wprowadzenie w przedsiębiorstwie warto powierzyć specjalistom z firmy TBF Systemy Jakości Krzysztof Bałkowiec, Wynika to z faktu, że jak mówi specjalista zatrudniony w TBF Systemy Jakości –
Wdrożenie HACCP należy rozpocząć od przeprowadzenia tzw. audytu stanu zerowego, obejmującego przede wszystkim przegląd istniejącej w przedsiębiorstwie dokumentacji oraz zidentyfikowanie mogących wystąpić zagrożeń dotyczących żywności. Kolejnym krokiem jest ocena istotności określonych zagrożeń oraz ustalenie krytycznych punktów kontroli wraz ich limitami krytycznymi oraz określeniem systemu ich monitorowania. Na podstawie tych ustaleń nasi specjaliści przedstawiają działania korygujące oraz procedury wdrażania sytemu HACCP.
Jak widać wdrożenie systemu HACCP wymaga sporej wiedzy i doświadczenia. Niemniej jednak należy pamiętać, że oprócz wdrożenia systemu niezbędne jest także systematyczne przeprowadzanie audytów dotyczących realizacji zaleceń wynikających z wdrożenia.
Jak w audycie HACCP pomóc mogą fachowcy z TBF Systemy Jakości?
Prawidłowe funkcjonowanie systemu HACCP pozwala na monitorowanie i wyeliminowywanie potencjalnych zagrożeń dotyczących żywności, na każdym etapie całego łańcucha żywnościowego (produkcja, transport, handel, dystrybucja i gastronomia). Niemniej jednak równie istotna jak wdrożenie zasad tego systemu jest jego weryfikacja. Warto bowiem pamiętać, że weryfikacja jest procesem, który pozwala na określenie, czy wszystkie elementy planu HACCP są prawidłowo wdrożone, a także czy wszystkie etapy procesu produkcji, w których istnieje ryzyko wystąpienia zanieczyszczenia żywności, są prawidłowo wyznaczone, kontrolowane i monitorowane. Dlatego też nawiązując współpracę z firmą TBF Systemy Jakości, oprócz wdrożenia systemu, możemy również zlecić przeprowadzenie audytu HACCP. Warto przy tym mieć świadomość, że zakres audytu HACCP obejmuje zazwyczaj:
- sprawdzenie kompletność dokumentacji dotyczącej HACCP,
- weryfikację działania wdrożonego i funkcjonującego w przedsiębiorstwie systemu,
- sprawdzenie czy analiza zagrożeń została przeprowadzona prawidłowo (w tym także określenie poprawności ustalonych limitów krytycznych i skuteczności systemu monitoringu KPK),
- prowadzenie zapisów dokumentujących stosowanie systemu HACCP,
- weryfikację znajomość przez pracowników wdrożonego systemu HACCP.
Audyt HACCP to badanie, które może być co prawda przeprowadzone przez przeszkolonych pracowników danego przedsiębiorstwa (audyt wewnętrzny), jednakże skorzystanie z wiedzy i doświadczenia specjalistów z TBF Systemy Jakości (audyt zewnętrzny) to doskonałe rozwiązanie, które pozwala na uzyskanie pewności, że przedsiębiorstwo podjęło kompleksowe działania dla bezpieczeństwa wyrobu i konsumenta, w odniesieniu do przepisów, zasad dobrej praktyki produkcyjnej i potrzeb klientów.