Steki wołowe to ulubione danie wielu osób. Do przygotowania tych apetycznych przysmaków zdecydowanie najczęściej wykorzystuje się polędwicę, rumsztyk oraz antrykot. Który z wymienionych kawałków jest najlepszy? Ilu smakoszy, tyle opinii. Przed przystąpieniem do gotowania należy jednak wziąć pod uwagę, że każdy z wymienionych wołowych elementów wyróżnia się nieco innymi właściwościami, które wpływają na uzyskany efekt kulinarny. Z jakimi zatem informacjami na ich temat warto się zapoznać?

Polędwica, rumsztyk i antrykot – co warto o nich wiedzieć?

Jeżeli chodzi o polędwicę, to jej włókna są nieco luźniejsze niż w przypadku innych najczęściej przyrządzanych wołowych elementów. Z praktycznego punktu widzenia oznacza to, że mięso jest niezwykle delikatne i dosłownie rozpływa się w ustach. Niektórzy smakosze zauważają jednak, że steki z polędwicy nie są wyjątkowo intensywne w smaku, acz fakt ten dla innych osób wcale nie musi być traktowany jako wada.

Druga z propozycji, czyli rumsztyk, ma nieco twardszą strukturę i intensywny zapach. Ze względu na większy przepływ krwi w mięśniach zwierzęcia ma też bardzo dużo witamin i enzymów, świetnych dla ludzkich mięśni. Jak słusznie podkreślają doświadczeni pracownicy hurtowni Hurt Mięs – ze względu na wysoką zawartość białka steki z rumsztyku to świetna propozycja dla osób, które dużo trenują. Antrykot natomiast ma charakterystyczny smak, który zawdzięcza żyłkom tłuszczu i tzw. marmurkowej strukturze. Cieszy się on bardzo dużą popularnością.

Przygotowanie steków wołowych – jaki rodzaj mięsa dla początkujących?

Podczas oglądania różnego rodzaju programów kulinarnych można dojść do wniosków, że przygotowanie steków jest banalnie proste i szybkie. Okazuje się jednak, iż takie postrzeganie rzeczywistości jest dalekie od prawdy. Przyrządzenie doskonałego steku to sztuka, a dobór odpowiedniego rodzaju mięsa wołowego stanowi klucz do sukcesu – w szczególności dla początkujących. Ze względu na swoją delikatną strukturę najtrudniejsza za najtrudniejszą w przygotowaniu uchodzi polędwica. Mięso to nie należy również do najtańszych, dlatego też osoby, które rozpoczynają swoją przygodę ze stekami, powinny skupić się na wykorzystaniu innych wołowych elementów. Antrykot oraz rumsztyk sprawdzą się tutaj bardzo dobrze.

Oczywiście nie należy zapominać o tym, że kluczową rolę odgrywa jakość mięsa na steki, która musi być jak najwyższa. Gdzie zatem szukać najlepszych ofert? Wyjątkowo ciekawie przedstawia się propozycja przygotowana przez hurtownię Hurt Mięs. To właśnie tutaj wszyscy zainteresowani mogą liczyć zarówno na szeroki asortyment, jak i atrakcyjne warunki cenowe.