Kiedy mowa o higienie i bezpieczeństwie w zakładach zajmujących się produkcją żywności, często można usłyszeć o systemie HACCP. Jest to system, analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontrolnych. Jego stosowanie w gastronomii jest wręcz koniecznością!  Ale co dokładnie to oznacza i jak wygląda wdrożenie takiego systemu w domu, na co zwrócić koniecznie uwagę? 

System HACCP - co to?

HACCP, czyli Hazard Analysis and Critical Control Points System, to po polsku System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontrolnych. Jest on systemem, który musi być obowiązkowo stosowany w celu zapewnienia maksymalnego bezpieczeństwa w gastronomii. Zakłady spożywcze, które chcą produkować żywność, muszą wdrożyć i udoskonalać ten system, aby móc zapewnić jakość i bezpieczeństwo produktów spożywczych. 

System jest skomplikowany i jak mówi nam ekspert firmy Anna Sosińska Usługi Ddd Dezynsekcja, wymaga odpowiednio przygotowanego projektu, który zagwarantuje proste i przejrzyste zasady do wykorzystania w gastronomii. 

Na czynniki zagrożenia dla żywności składają się czynniki chemiczne, fizyczne oraz biologiczne. Podczas produkcji żywności zagrożenie mogą stanowić na przykład pozostałości herbicydów na owocach, niepożądane elementy w żywności (kawałki kości czy obce obiekty), mikroorganizmy, pasożyty czy insekty i gryzonie. Zadaniem HACCP jest identyfikowanie zagrożeń i znajdowanie rozwiązań - na przykład regularne deratyzacja magazynów. 

Jak wygląda wdrożenie HACCP?

Wdrożenie systemu HACCP do gastronomii składa się z kilku podstawowych kroków, są to:

  • Zidentyfikowanie - należy określić, jakie zagrożenia żywności mogą pojawić się w danym zakładzie produkcyjnym. 
  • Ocena - należy dokładnie ocenić jaka jest możliwość wystąpienia danego zagrożenia w lokalu gastronomicznym. 
  • Zapewnienie bezpieczeństwa - ten krok pozwala zrozumieć, w jaki sposób zapewnić bezpieczeństwo żywności. W tym kroku wyróżnia się Krytyczne Punkty Kontrolne, które są momentami na produkcji, podczas których może dojść do obniżenia jakości produktu. 

Kolejnym etapem jest zrealizowanie 12 punktów dotyczących wdrożenia i monitoringu HACCP. Na etapy wdrażania HACCP w zakładzie produkującym żywność składają się:

  • Powołanie zespołu do spraw HACCP.
  • Opis produktu.
  • Opis przeznaczenia konsumenckiego produktu.
  • Opracowanie procesu technologicznego.
  • Sprawdzenie schematu produkcyjnego.
  • Analiza potencjalnych zagrożeń.
  • Określenie punktów CCP.
  • Określenie limitów krytycznych dla CCP.
  • Opracowanie systemu monitorowania dla każdego punktu zagrożenia krytycznego.
  • Ustalenie postępowania w przypadku wykrycia problemów.
  • Ustalenie sposobu kontroli systemu HACCP.
  • Prowadzenie dokumentacji HACCP.