Wielu osobom udaje się zrzucić nadmiarowe kilogramy, jednak krótko po udanej redukcji wagi masa znów się zwiększa. Problem ten określany jest jako efekt jo-jo i można go uniknąć dzięki wyrobieniu w sobie właściwych nawyków żywieniowych. Kluczem jest też optymalna dieta dopasowana do potrzeb danej osoby. Ze względu na złożoność problemu, decyzję o odchudzaniu najlepiej jest skonsultować z dietetykiem. Jak może pomóc specjalista?

W jaki sposób można skutecznie schudnąć?

Zrzucenie kilogramów poprzez redukcję podskórnej tkanki tłuszczowej to konieczność utrzymywania ujemnego bilansu kalorycznego w ciągu dnia. Wiele osób błędnie kojarzy odchudzanie z koniecznością eliminowania większości produktów uznawanych za zakazane przy obniżaniu wagi. To m.in. słodycze, alkohol, tłuste potrawy czy białe pieczywo. W praktyce jednak największym wrogiem osób chcących schudnąć są węglowodany proste. To właśnie one odpowiadają za odkładanie się podskórnej tkanki tłuszczowej.

Najwięcej węglowodanów prostych znajduje się w produktach przetworzonych. Wspomniane już artykuły często uważane za konieczne do wyeliminowania na diecie redukcyjnej do takich właśnie wyrobów należą. Ograniczenie lub nawet zaprzestanie ich spożywania ma przede wszystkim pozytywny wpływ na zdrowie. Samo schudnięcie uzależnione jest jednak od bilansu kalorycznego. Ten powinien być ujemny, co można osiągnąć bez względu na charakterystykę spożywanych produktów. Warto jednak zadbać o to, by były one zdrowe – dlaczego?

Uniknięcie efektu jo-jo dzięki dobrze rozpisanej diecie

Najczęstszą przyczyną szybkiego zwiększenia wagi po udanym odchudzaniu jest powrót do starych nawyków żywieniowych. Nieodparta pokusa na spożycie sporej ilości kalorii, w dodatku pochodzących z artykułów składających się głównie z węglowodanów prostych, powoduje szybki wzrost poziomu tkanki tłuszczowej. Problemów takich można uniknąć dzięki właściwie rozpisanej diecie. Poradnia Dietetyczna Kaloria to miejsce, w którym każdy klient traktowany jest indywidualnie, a jego odchudzanie jest monitorowane przez dietetyka.

Ma to wiele korzyści – przede wszystkim mamy świadomość tego, co jemy, a spożywane produkty zapewniają nam poczucie sytości. Dzięki temu znika chęć zaspokojenia apetytu przetworzonym jedzeniem. Zmiana nawyków, zrozumienie istoty odchudzania i jednocześnie wsparcie dietetyka to droga do zredukowania wagi bez efektu jo-jo. Należy przy tym pamiętać, że uniknięcie takiego problemu to chudnięcie w bezpiecznym tempie. Zrzucenie nadmiarowych kilogramów w bardzo krótkim czasie np. w wyniku głodówki to prosta droga do równie szybkiego zwiększenia masy ciała w wyniku właśnie efektu jo-jo.