Żywność organiczna (nazywana również ekologiczną) to nazwa coraz częściej spotykana w naszej rzeczywistości. Czym produkty spożywcze zaliczane do tej kategorii różnią się od pozostałych i czym właściwie jest żywność organiczna? Na te i kilka innych pytań próbujemy odpowiedzieć poniżej.
Żywność organiczna, czyli jaka?
Na półkach sklepowych żywność organiczna oznaczana jest skrótami „eko” lub „bio”. Istnieją już sklepy, które zajmują się wyłącznie sprzedażą żywności organicznej, ale czym ona tak naprawdę się charakteryzuje?
Nadrzędnym założenie podczas produkcji żywność ekologicznej jest dbałość o środowisko, zwierzęta oraz konsumentów. Poza ekologią ważna w produkcji żywności ekologicznej jest ekonomia. Duże nakłady pracy w porównaniu z innymi produktami sprawiają, że produkty „eko” wyróżniają się wyższą ceną od pozostałych należących do tej samej kategorii.
W perspektywie prawnej miano żywności ekologicznej nadaje Polskie Centrum Akredytacji. Aby produkt mógł otrzymać dopisek „bio” lub „eko”, musi uprzednio zostać poddany kontroli produkcji.
Żywność organiczna wyróżnia się wyższą zawartością odżywczą i brakiem lub mniejszą ilością dodatków chemicznych (np. pestycydów czy antybiotyków). Przez konsumentów uznawana jest za bardziej naturalną i zdrowszą od żywności produkowanej w konwencjonalny sposób.
Powszechnie uważa się, że regularne spożywanie produktów ekologicznych pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Jednak nie ma wystarczająco przekonujących badań w tym zakresie.
W krajach Unii Europejskiej kwestie związane z żywnością ekologiczną są regulowane rozporządzeniem Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych (Dz. Urz. L 189 z 20.07.2007 r., s.1).
Czy „bio” i „eko” są tym samym?
Tak, w przypadku żywności organicznej, biologicznej czy ekologicznej skróty „bio” i „eko” są synonimami. Oznaczone są znakiem „ekoliścia”, który informuje o wysokich standardach produkcji.
Jaką żywność ekologiczną wybierać?
Według specjalistów od żywienia warto postawić przede wszystkim na organiczne warzywa i owoce, które zawierają mnóstwo witamin i polifenoli. Ponadto warto postawić na inne produkty nieprzetworzone, takie jak jaja czy mleko. Występują w nich cenne kwasy omega-3, które korzystanie wpływają na pracę mózgu czy serca.
Dlaczego żywność ekologiczna jest droga?
Łatwo zauważyć, że żywność ekologiczna jest droższa od pozostałych produktów spożywczych. Wynika to z kosztów produkcji, która zazwyczaj trwa dłużej i jest bardziej czasochłonna niż ta konwencjonalna. Ponadto uzyskanie certyfikatu „bio” jest kosztowne, co również przekłada się na ceny produktów.
Jak rozpoznać produkt ekologiczny?
W Polsce żywność ekologiczna sprzedawana jest za pośrednictwem 3 kanałów:
- sprzedaż bezpośrednio od rolników (np. w gospodarstwie, na rynku/targu),
- sprzedaż w sklepach specjalistycznych (otwierane głównie w dużych i średnich miastach),
- sprzedaż w marketach (często znajdują się w oddzielnych działach „eko”).
Rozpoznać żywność organiczną można dzięki znaczkowi „ekoliścia” na etykiecie produktu. Ponadto producenci często dodają do nazwy produktu przedrostek „bio-„ lub „eko-„, aby klienci z łatwością rozpoznali interesujący ich produkt.
Czy produkty organiczne są zupełnie wolne od „chemii”?
Wypada zaznaczyć, że produkty organiczne (ekologiczne) nie są zupełnie wolne o substancji chemicznych. Jednak ich ilość nie może przekraczać 5%. Wynika z tego, że reszta produktu, czyli 95% jest ekologiczna.
Mniejsza, nieekologiczna część to zazwyczaj konserwanty, które sprawiają, że np. eko wędlina ma dłuższy termin ważności.
Co więcej, żywność organiczna nie jest wolna od takich substancji jak gluten czy cukier. Dlatego, przed kupnem danego produktu, warto sprawdzić jego skład. Szczególnie jeśli powinieneś unikać jakichś składników ze względu na stan zdrowia czy alergię.