Buraki czerwone są źródłem wielu witamin i minerałów, przez co korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Najwięcej wartości odżywczych mają surowe buraki, z których można bardzo łatwo i szybko przygotowywać pożywny sok. Jakie właściwości ma sok z buraka? W jaki sposób go przyrządzić i jak pić? Czy każdy powinien spożywać sok z buraka? Tego dowiesz się z artykułu.
Czy sok z buraka jest zdrowy?
Burak czerwony to popularne w Polsce warzywo, które jest nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Spożywany jest pod wieloma postaciami jako dodatek do dań. Najzdrowsze są jednak surowe buraki, dlatego świetnym pomysłem jest picie świeżo wyciśniętego soku z buraka. Sok z buraka można kupić w sklepach ze zdrową żywnością oraz w niektórych supermarketach na działach z żywnością ekologiczną. Powinniśmy jednak wybierać tylko soki dobrej jakości, jednodniowe, wyprodukowane ze świeżych warzyw, bez dodatku cukru i konserwantów. Warto też samemu przygotowywać sok z buraków (najlepiej sięgać po warzywa z upraw ekologicznych), dzięki czemu mamy pewność, że sok jest świeży i pełnowartościowy.
Jakie są właściwości soku z buraka?
Burak jest źródłem wielu witamin (witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, witaminy C, A i E) oraz minerałów (potasu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi). W warzywie tym występują też barwniki takie jak betalaina i betanina, które są przeciwutleniaczami. Dzięki cennym składnikom jedna szklanka soku z buraka dziennie skutecznie wspomaga pracę organizmu. Jego picie polecane jest zwłaszcza osobom chorującym na anemię, nadciśnienie czy zmagającym się ze zgagą. Oto główne właściwości soku z buraka:
- ma korzystny wpływ na układ krwionośny i procesy tworzenia czerwonych krwinek,
- obniża ciśnienie krwi (ze względu na obecność azotanów),
- poprawia krążenie krwi,
- wspomaga pracę wątroby i chroni ją przed toksynami,
- działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i bakteriobójczo,
- pomaga w walce z przeziębieniem i jest sposobem na kaszel,
- wzmacnia układ odpornościowy i kondycję organizmu,
- obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób serca,
- poprawia przemianę materii i pomaga oczyszczać organizm,
- poprawia ukrwienie mięśni, wydolność organizmu i wytrzymałość na ćwiczenia, co ma szczególne znaczenie dla osób aktywnie uprawiających sport,
- obniża ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego,
- spowalnia procesy starzenia.
Jak pić sok z buraka?
Sok z surowego buraka można pić np. rano jako drugie śniadanie, niemal bezpośrednio po wyciśnięciu w formie nierozcieńczonej. Charakteryzuje się on jednak ziemistym smakiem, przez co nie każdemu w takiej formie może smakować. Najlepiej więc łączyć go z innymi warzywami czy owocami np. z marchewką, jabłkiem, pomarańczą, grejpfrutem czy cytryną. Można także dodawać do niego imbir, natkę pietruszki, koperek, bazylię, miętę oraz takie przyprawy jak sól i pieprz.
Jak zrobić sok z buraka?
Sok z buraka czerwonego najłatwiej przygotować za pomocą sokowirówki lub wolnoobrotowej wyciskarki. Według klasycznego przepisu surowe buraki wystarczy obrać, umyć, pokroić na drobne kawałki i zmiksować. Wyciśnięty sok przed spożyciem najlepiej wstawić na pół godziny do lodówki.
Jak już zostało wspomniane, podczas przygotowywania soku można dodawać też inne składniki, by podkręcić jego walory smakowe, ale też odżywcze. Ciekawy przepis na sok z buraka to sok z dodatkiem marchwi, jabłka i cytryny. Można przyrządzić go w następujących proporcjach: dwa buraki, jedna marchewka, jedno jabłko i odrobina soku z cytryny. Proporcje te można jednak zmieniać. Wszystko zależy też od ilości przygotowanego soku. Pamiętajmy też, by porcje nie były zbyt duże, gdyż sok powinien być wypity krótko po wyciśnięciu. Warzywa oczywiście myjemy, obieramy, kroimy i wrzucamy do sokowirówki lub wyciskarki. Po chwili pyszny, pożywny i odżywczy sok jest gotowy.
Sok z buraka czerwonego – przeciwskazania
Mimo że sok z buraka jest zdrowy, to nie każdy może go spożywać regularnie każdego dnia. Jest kilka przeciwskazań. Kto więc powinien go unikać? Przede wszystkim osoby cierpiące na kamicę nerkową, dnę moczanową czy reumatyzm. Wszystko przez to, że buraki zawierają szczawiany, które mogą zaostrzać objawy wymienionych chorób. Uważać powinny także osoby z niskim ciśnieniem krwi, gdyż dłuższe spożywanie soku z buraka może doprowadzić do niedociśnienia.