Ocet jabłkowy ze względu na zawartość cennych witamin i składników mineralnych ma pozytywny wpływ na nasz organizm. Obniża poziom cukru we krwi, zwalcza bakterie i grzyby, wspomaga proces trawienia, jest stosowany w celach profilaktycznych i leczniczych. Warto więc używać go nie tylko w kuchni jako dodatek do sałatek i wielu dań. Sprawdź, jakie właściwości ma ocet jabłkowy i jak go stosować.
Właściwości lecznicze octu jabłkowego
Ocet jabłkowy ma żółto-brązową barwę, jest delikatnie mętny, pachnie jabłkami i ma charakterystyczny, octowy, kwaśny smak. Jego właściwości zdrowotne były znane już w czasach starożytnych. Stosowano go wówczas w celu poprawy krążenia, oczyszczania wątroby i wspomagania odporności na infekcje. Ocet jabłkowy z miodem był także świetnym środkiem leczniczym na przeziębienie i kaszel.
Właściwości zdrowotne octu jabłkowego wynikają z jego bogatego składu. Zawiera aminokwasy, enzymy, pektyny i związki polifenylowe oraz cenne witaminy i składniki mineralne takie jak witamina C, E oraz witaminy z grupy B, a także potas, magnez, żelazo, wapń, sód, fosfor i miedź.
Jakie właściwości ma ocet jabłkowy?
Pozytywny wpływ octu jabłkowego na organizm człowieka potwierdzony jest wieloma badaniami. Najważniejsze właściwości lecznicze octu jabłkowego to:
- Działanie przeciwbakteryjne – kwas octowy, czyli główny składnik octu jabłkowego zabija bakterie, grzyby i wirusy. Usuwa więc wszelkie drobnoustroje z układu pokarmowego i hamuje namnażanie bakterii chorobotwórczych takich jak bakteria E.Coli. Ocet jabłkowy może być też stosowany zewnętrznie w celu leczenia grzybicy czy stanów zapalnych skóry. Można go również wykorzystywać jako naturalny konserwant do żywności i płukać nim warzywa oraz owoce.
- Regulacja poziomu cukru we krwi – ocet jabłkowy korzystnie wpływa na gospodarkę węglowodanową, obniża poziom cukru we krwi i poprawia wrażliwość komórek na insulinę. Szczególnie polecany jest więc osobom w stanie przedcukrzycowym i chorującym na cukrzycę.
- Pozytywny wpływ na układ krążenia – według badań przeprowadzonych na zwierzętach, ocet obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, a także wspiera pracę serca i reguluje ciśnienie krwi. Spożywanie octu jabłkowego zmniejsza więc ryzyko występowania chorób układu krążenia np. miażdżycy oraz choroby niedokrwiennej serca.
- Wspieranie procesu trawienia – ocet jabłkowy wpływa też korzystnie na metabolizm, pobudza enzymy trawienne do pracy i przyspiesza cały proces trawienia. Niektórzy twierdzą, że zwiększa również uczucie sytości i wspomaga odchudzanie. Trzeba jednak pamiętać, że ocet jabłkowy może być jedynie elementem kuracji odchudzającej, która powinna składać się przede wszystkim z odpowiedniej diety i aktywności fizycznej.
- Naturalny probiotyk – ocet jabłkowy może być traktowany jako naturalny probiotyk, gdyż pozytywnie wpływa na florę bakteryjną w jelitach i zapobiega namnażaniu bakterii. Uzupełnia wszelkie braki w przypadku biegunki, przewlekłego stresu czy przyjmowania antybiotyków.
Lecznicze zastosowanie octu jabłkowego
Ocet jabłkowy ma mnóstwo zastosowań i może być używany zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Wykorzystywany jest w medycynie naturalnej jako środek na grzybicę i preparat na niedoskonałości i zmiany skórne. Co ciekawe, okłady z octu były niegdyś powszechnie stosowane na oparzenia, stłuczenia, zwichnięcia czy obrzęki nóg. Ponadto, płukanka z octu jabłkowego świetnie wpływa na kondycję włosów, dodając im zdrowego blasku.
Kolejnym zastosowaniem octu jabłkowego jest płukanie nim gardła wraz z dodatkiem wody. Roztwór ten pomaga leczyć stany zapalne gardła i anginę. Można go też spożywać profilaktycznie w formie płynu. Ocet jabłkowy wodą i miodem to dobry sposób na wzmocnienie odporności, pobudzenie trawienia i oczyszczenie organizmu. Warto też pamiętać, że najwięcej wartości odżywczych ma naturalny, domowy ocet jabłkowy i to taki najlepiej jest pić w celach zdrowotnych.
Jak pić ocet jabłkowy?
Picie octu jabłkowego jest bezpieczne, o ile nie mamy problemów z żołądkiem. Trzeba jednak pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji octu i wody oraz nie przesadzać z ilością wypitej mieszanki, by nie podrażnić jamy ustnej i przełyku. Roztwór przygotowujemy z jednej łyżki octu jabłkowego i szklanki przegotowanej wody (ok. 200-250 ml). Warto dodać też łyżeczkę miodu do smaku i taki odżywczy napój wypić rano przed śniadaniem. Picie na czczo octu jabłkowego z wodą pomaga przede wszystkim zapobiegać zaparciom i uniknąć niestrawności, reguluje pracę jelit i pobudza produkcję enzymów trawiennych.
Dowiedz się jak zrobić domowy ocet jabłkowy.