Choć jej objawy mogą przypominać zwykłe zmęczenie, to już proste badanie krwi może wykryć lub wykluczyć anemię. Chorobę, w której występują zaburzenia dotyczące czerwonych krwinek i ilości hemoglobiny. Poznaj najpopularniejsze symptomy niedokrwistości. Sprawdź, jak należy leczyć tę dolegliwość oraz dowiedz się, dlaczego tak ważna dla anemika jest jego dieta i jadłospis.
Z czego bierze się anemia, czyli przyczyny i rodzaje choroby
Niedokrwistość to znana powszechnie anemia, która obejmuje mające różnorodne pochodzenie nieprawidłowości oraz zaburzenia dotyczące krwi. Polega przede wszystkim na obniżeniu liczby krwinek czerwonych lub ilości hemoglobiny. Ze względu na różnorodne czynniki wpływające na rozwój dolegliwości (w tym przyczyny niedokrwistości) lekarze hematolodzy wyróżniają na przykład: anemię niedoborową, hemolityczną czy sierpowatą. Podział ze względu na nasilenie obejmuje cztery typy choroby: łagodną, umiarkowaną, ciężką i zagrażającą życiu.
Najczęstsze objawy anemii
Choć anemia daje wyjątkowo wyraźne symptomy, to często bardzo łatwo ją zbagatelizować lub nawet zignorować. Zazwyczaj dzieje się tak, ponieważ przejawy choroby mogą przypominać stan przemęczenia, który związany jest z życiem w silnym stresie, przepracowaniem lub nawet niewyspaniem. Jest to wbrew pozorom poważna dolegliwość, a objawy niedokrwistości mogą znacząco różnić się ze względu na różnorodne czynniki oraz rodzaj choroby.
Anemia u dzieci wynika zazwyczaj z niedoboru żelaza, więc podstawowym wyrazem problemów w tym przypadku jest bladość śluzówek. U niemowląt zaś przypadłość wynika często również z wad zewnątrz- i wewnątrzkrwinkowych i może nie dawać żadnych symptomów. Pogorszone wyniki badania morfologicznego to podstawowy wskaźnik niedokrwistości u kobiet w ciąży.
Do najpopularniejszych i powszechnych objawów anemii należą:
- ogólne i ponadprzeciętne osłabienie;
- nieprzerwane uczucie zmęczenia i ciągła senność;
- trudności ze skupieniem uwagi i zachowaniem koncentracji;
- bóle i zawroty głowy oraz duszności;
- łatwiejsze męczenie się i szybsze tętno;
- bladość skóry i błon śluzowych;
- większa podatność na infekcje;
- częste uczucie zimna i łatwiejsze marznięcie;
- łamliwość paznokci i problemy z wypadaniem włosów.
Na czym polega leczenie anemii?
Aby zdiagnozować anemię, należy wykonać badania krwi, podczas których bierze się pod uwagę trzy parametry: poziom hemoglobiny, hematokrytów i erytrocytów wobec normy. Leczenie zależy zaś od przyczyny niedokrwistości. W przypadku dolegliwości spowodowanej niedoborem należy uzupełnić braki żelaza, witaminy B12 czy kwasu foliowego. Oprócz przyjmowania suplementów zaleca się w takiej sytuacji również odpowiednią dietę.
Natomiast gdy przyczyną anemii są uwarunkowania genetyczne lub w ciężkich przypadkach choroby należy zastosować odpowiednią antybiotykoterapię. Leczenie może obejmować również transfuzję krwi, przeszczep szpiku czy nawet usunięcie śledziony. Jedną z nieuleczalnych odmian niedokrwistości jest anemia sierpowata.
Dieta dla anemika
W przypadku anemii z niedoboru żelaza czy witamin z grupy B jedną z podstawowych przyczyn jest źle zbilansowana dieta. Głównym założeniem leczenia dolegliwości jest w takiej sytuacji stosowanie preparatów uzupełniających braki. Naturalnym i domowym sposobem na walkę z niedokrwistością jest również specjalny jadłospis.
W diecie dla anemika powinny znaleźć się produkty bogate w żelazo takie jak: czerwone mięso i podroby, przetwory mięsne, ryby, produkty pełnoziarniste, żółto jaja kurzego, warzywa (buraki, szpinak, jarmuż, bób), owoce (granat, cytrusy, czarna porzeczka, poziomki) oraz warzywa strączkowe (fasola i soczewica). Warto w tym czasie przyjmować składniki poprawiające pochłanialność żelaza np. produkty z witaminą C. Należy za to zrezygnować z picia kawy i herbaty, ponieważ występująca w ich składzie teina ogranicza wchłanianie się uzupełnianego mikroelementu.